Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még több pénz kell Ciprusnak, tovább szívhatnak a nagybetétesek

Telegraph
2013.04.11. 22:41
Újabb 7,5 milliárd eurót kell valahogy összeszednie az országnak. Könnyen lehet, hogy még durvábban megadóztathatják a 100 ezer euró feletti bankbetéteket.

A The Telegraph szerint mindössze egy hónappal az eredeti IMF-EU egyezség elfogadása után Ciprusnak további 6 milliárd eurót kell valahogy találnia költségvetésében, ami az összeomlás szélére sodorhatja az ország gazdaságát és újabb fenyegetést jelent a 100 ezer euró feletti bankbetétekre. Ugyancsak kiderült, hogy a nicosiai kormány beleegyezett az állami aranytartalék egy részének eladásába, hogy abból finanszírozza a ciprusi mentőcsomaghoz szükséges saját részt.

A Ciprussal szembeni újabb pénzügyi követelések az ország hitelezői által készített tervezetben merültek fel. Ciprusnak így most 13 milliárd eurót kell találnia, ha biztosítani akarja, hogy hozzájusson az Európai Unió és a Valutaalap 10 milliárdos segélycsomagjához. Korábban úgy számoltak, az országnak csak 7,5 milliárdot kell valahogy összeszednie.

"Tény: a novemberi tárgyalásokon készült feljegyzésben még az állt, hogy 17,5 milliárd euróra van szükség az ország finanszírozásához. Ehhez képest ez az összes most 23 milliárdra emelkedett" - mondta a ciprusi kormány szóvivője.

A mentőcsomag feltételeként Ciprus drasztikusan megadóztatja a bankbetéteket, adókat emel, állami vállalatokat privatizál és állami alkalmazottakat bocsát el.

Márciusban még arról volt szó, hogy a Bank of Cyprus 100 ezer eurónál nagyobb betéttel rendelkező ügyfelei akár a pénzük 60%-át is elveszíthetik - most úgy tűnik, ez még tovább emelkedhet.

Ugyancsak csütörtökön került bejelentésre, hogy a belföldi banki tranzakciók limitjét 30 ezer euróra emelték, a külföldre utazók pedig már 2 ezer eurót vihetnek ki magukkal, kétszer annyit, mint korábban. A vállalati kifizetések limitjét 20 ezer euróra emelték az eddigi 5 ezerről.

Az egyéb korlátozások, mint például a napi 300 eurós pénzfelvétel, továbbra is érvényben maradnak.