Még több pénz kell Ciprusnak, tovább szívhatnak a nagybetétesek

Telegraph
2013.04.11. 22:41
Újabb 7,5 milliárd eurót kell valahogy összeszednie az országnak. Könnyen lehet, hogy még durvábban megadóztathatják a 100 ezer euró feletti bankbetéteket.

A The Telegraph szerint mindössze egy hónappal az eredeti IMF-EU egyezség elfogadása után Ciprusnak további 6 milliárd eurót kell valahogy találnia költségvetésében, ami az összeomlás szélére sodorhatja az ország gazdaságát és újabb fenyegetést jelent a 100 ezer euró feletti bankbetétekre. Ugyancsak kiderült, hogy a nicosiai kormány beleegyezett az állami aranytartalék egy részének eladásába, hogy abból finanszírozza a ciprusi mentőcsomaghoz szükséges saját részt.

A Ciprussal szembeni újabb pénzügyi követelések az ország hitelezői által készített tervezetben merültek fel. Ciprusnak így most 13 milliárd eurót kell találnia, ha biztosítani akarja, hogy hozzájusson az Európai Unió és a Valutaalap 10 milliárdos segélycsomagjához. Korábban úgy számoltak, az országnak csak 7,5 milliárdot kell valahogy összeszednie.

"Tény: a novemberi tárgyalásokon készült feljegyzésben még az állt, hogy 17,5 milliárd euróra van szükség az ország finanszírozásához. Ehhez képest ez az összes most 23 milliárdra emelkedett" - mondta a ciprusi kormány szóvivője.

A mentőcsomag feltételeként Ciprus drasztikusan megadóztatja a bankbetéteket, adókat emel, állami vállalatokat privatizál és állami alkalmazottakat bocsát el.

Márciusban még arról volt szó, hogy a Bank of Cyprus 100 ezer eurónál nagyobb betéttel rendelkező ügyfelei akár a pénzük 60%-át is elveszíthetik - most úgy tűnik, ez még tovább emelkedhet.

Ugyancsak csütörtökön került bejelentésre, hogy a belföldi banki tranzakciók limitjét 30 ezer euróra emelték, a külföldre utazók pedig már 2 ezer eurót vihetnek ki magukkal, kétszer annyit, mint korábban. A vállalati kifizetések limitjét 20 ezer euróra emelték az eddigi 5 ezerről.

Az egyéb korlátozások, mint például a napi 300 eurós pénzfelvétel, továbbra is érvényben maradnak.