Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán: A termelés becsületét állítjuk vissza

2013.04.11. 13:24

Orbán Viktor Kecskeméten járt, ahol a Knorr-Bremse ottani haszonjármű üzletágának gyártó- és fejlesztőbázisának alapkőletételén beszédet is mondott. Ebben egyebek mellett elmondta, hogy a Knorr-Bremse lendülete egyedülálló, és a kormány gazdaságpolitikája nyilván jó úton jár, ha a válallat Magyarországon ruház be, "ezért lakmuszpapír számunkra ez a cég" - számolt be az MTI.

A miniszterelnök kitért arra is, 2010-ben világos volt, hogy a korábbi utat nem lehet követni, mert az a szakadékba vezet. "Partnereink és szövetségeseink ugyan gyakran mondják nekünk, hogy a járt utat a járatlanért ne hagyjuk el, és ezért nyilvánvaló, hogy nehéz megértetni velük, felesleges olyan járt úton haladni, amelynek végén egy fal áll" - fogalmazott a miniszterelnök.

Ezt tovább fűzve arra következtetett, hogy az az ország, amelyik ma nem hagyja el a járt utat a járatlanért, biztosan zsákutcába fut. "Saját magunknak kell új utat taposnunk, vagyis a világ maradibb felével is meg kell értetnünk, hogy egész Európában valódi fordulatra van szükség" - hangsúlyozta.

Magyarország "útkeresése" a munka és a termelés becsületének helyreállítására, valamint az adósságcsapdából való kiszabadulásra épül - mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország képes volt egyszerre végezni ezt a munkát, ám még nincs vége a küzdelemnek, de "semmi okunk arra, hogy megálljunk félúton". Mára elmondható - folytatta -, Magyarországnak volt elég ereje ahhoz, hogy "mankó nélkül a saját lábára álljon". Előre kell haladni, mert aki a válságra hátrálással válaszol, a saját sírját ássa meg - fogalmazott.

A termelés a siker kulcsa - a szolgáltatás kudarcé?

Egy sikeres piacgazdaságban mindegy, hogy a termelő vagy a szolgáltató vállalatok vannak-e többségben. A kapitalizmusban a közgazdaságtan szerint az államnak inkább az a feladata, hogy az üzleti működés feltételeit jól alakítsa ki a piaci szereplők majd eldöntik, hogy mit hol érdemes csinálniuk. Ott termesztenek majd narancsot, ahol sokat süt a nap, vannak ehhez jól értő szakemberek és hasonlók.

A kormányok néha megpróbálnak fejleszteni egy-egy iparágat, ezt hívják iparpolitikának, és több esetben sikerrel tették ezt, persze, ha nem a barátaikat tömték pénzzel ezen címszó alatt. De azt bejelenteni, hogy nekünk általában az iparosítás a fontos, legalábbis szokatlan a modern Európában.

Arról nem is beszélve, hogy elképesztően jól állunk, a GDP nagyobb arányát adja nálunk az ipar, mint az Egyesült Királyságban, Németországban vagy akár sok szempontból mintaországnak vett Finnországban. Mi mindesetre elkötelezettek vagyunk, még nemzeti iparosítási koncepciónk is van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?