Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Egyre kockázatosabb hitelezni

2013.04.12. 16:16

A gazdasági szereplők hitelezései kedvét mérő európai credit manager index (CMI) legújabb adatai szerint Európában a legáltalánosabb problémát a felszámolási eljárások jelentik, ahol a vevők megnövekedett kockázati szintje miatt egyre több a jogi eljárás. A hitelre történő értékesítés és a rendelésállomány ad különösen okot az optimizmusra és jelez fejlődést. Svédország 78,6 indexe az értékesítésnél kifejezetten kedvező jel és növekedést jelez előre a negyedik negyedév alapján.

A legutóbbi értékek közül a magyar a legpesszimistább a franciáké után. 2012. negyedik negyedévére vonatkozóan a szakemberek véleménye negatív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz: a magyar index értéke (42,3) a korábbi végeredményekhez képest jelentős csökkenést mutat. 2012 utolsó negyedévének eredményei azt mutatják, hogy a magyar credit managerek a kockázati szint növekedését jelzik előre a magyar gazdaságban.

A CMI

  A negyedévente publikálásra kerülő index tíz részben kedvező, részben kedvezőtlen faktor alapján kerül meghatározásra. Kedvező faktor pl. az értékesítés volumene vagy az új vevői hitellimit igények alakulása. Negatív faktor többek között a fizetési késedelmek alakulása, a lejárt követelések aránya, vagy a fizetésképtelen vevők száma. A pozitív faktorok az üzleti volumen alakulására, míg a negatív faktorok a kockázat változására vonatkoznak. Amennyiben a CMI értéke 50 feletti szám, úgy az gazdasági expanziót, míg 50 alatti érték a gazdaság lassulását jelenti.

  „A negatív faktorok eredménye kiemelt figyelmet érdemel: egyre több a fizetési késedelem, a szállítók egyre lassabban jutnak a pénzükhöz, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szállítói hitelezésért felelős szakemberek mindezért nem számítanak növekedésre, sokkal inkább negatív kilátásokkal néznek a jövőbe.” – magyarázza Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

Az üzleti volumen alakulására vonatkozó válaszok kevésbé optimisták, mint korábban. A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélése az eddigi legkedvezőtlenebb végeredményhez képest is jelentős romlást mutat. A negatív faktorok közül a vevőállomány forgásideje és a lejárt követelésállomány arányának alakulása a kockázatok drasztikus emelkedését prognosztizálják. A kockázatokat értékelő kérdések közül a limitek csökkentésével és a fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatban látszik pozitív irányú változás az előző időszakhoz viszonyítva.

A CMI 2012. év második felében látható negatív változása kedvezőtlen trendet vetít előre és beszerzési szakemberek véleménye alapján publikált Beszerzési Index (BMI) is hasonló képet mutat. Mindkét mutató értéke csökkenést mutat az év első feléhez viszonyítva és az 50 alatti értékek a negatív, visszaesést előrejelző tartományban vannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!