Most jó nyugdíjasnak lenni

2013.04.12. 07:42

Az alacsony inflációval az idén jól járhatnak a nyugdíjasok: januárban a tavaly decemberben folyósított nyugdíjak alapján 5,2 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak az akkori inflációs várakozások miatt, írja a Napi Gazdaság. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak az idén − jelen állás szerint − három százalék körüli reálérték-emelkedést érhetnek el, miután az infláció 38 éve nem látott mélységbe zuhant.

Jövőre azonban reálértékben nem várható növekedés, legfeljebb kicsivel 2 százalék fölötti emelés van kilátásban, ezt legfeljebb annyival tudja majd kompenzálni az állam, amennyivel a valós infláció esetleg magasabb lesz a prognosztizáltnál. Az idei inflációt a rezsicsökkentés tolta lejjebb, az átszűrődő hatások csak hosszabb távon drágítják majd meg a hétköznapokat.

A nyugdíj-indexálási szabályok szerint alacsony gazdasági növekedés mellett csak az infláció szintjét veszik figyelembe. Három százalék fölötti bővülés esetén van lehetőség arra, hogy a nyugdíjakat a nettó keresetek emelkedését is tartalmazó szorzóval növeljék.

Három százalék fölötti, de négy százalék alatti növekedésnél az infláció 80, a nettó keresetnövekedés 20 százalékkal esik a latba, négy- és öt százalékos bővülés között ez az arány 60−40 százalék, öt százalék fölötti növekedés esetében pedig a svájci indexálás lép be − ez fele-fele arányban veszi figyelembe az inflációt és a keresetnövekedést. Tavaly és 2011-ben csak szinten tartásra futotta az emelésekből, így a nyugdíjak reálértéke a tíz évvel ezelőttinek felelt meg 2012-ben.