Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most jó nyugdíjasnak lenni

2013.04.12. 07:42

Az alacsony inflációval az idén jól járhatnak a nyugdíjasok: januárban a tavaly decemberben folyósított nyugdíjak alapján 5,2 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak az akkori inflációs várakozások miatt, írja a Napi Gazdaság. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak az idén − jelen állás szerint − három százalék körüli reálérték-emelkedést érhetnek el, miután az infláció 38 éve nem látott mélységbe zuhant.

Jövőre azonban reálértékben nem várható növekedés, legfeljebb kicsivel 2 százalék fölötti emelés van kilátásban, ezt legfeljebb annyival tudja majd kompenzálni az állam, amennyivel a valós infláció esetleg magasabb lesz a prognosztizáltnál. Az idei inflációt a rezsicsökkentés tolta lejjebb, az átszűrődő hatások csak hosszabb távon drágítják majd meg a hétköznapokat.

A nyugdíj-indexálási szabályok szerint alacsony gazdasági növekedés mellett csak az infláció szintjét veszik figyelembe. Három százalék fölötti bővülés esetén van lehetőség arra, hogy a nyugdíjakat a nettó keresetek emelkedését is tartalmazó szorzóval növeljék.

Három százalék fölötti, de négy százalék alatti növekedésnél az infláció 80, a nettó keresetnövekedés 20 százalékkal esik a latba, négy- és öt százalékos bővülés között ez az arány 60−40 százalék, öt százalék fölötti növekedés esetében pedig a svájci indexálás lép be − ez fele-fele arányban veszi figyelembe az inflációt és a keresetnövekedést. Tavaly és 2011-ben csak szinten tartásra futotta az emelésekből, így a nyugdíjak reálértéke a tíz évvel ezelőttinek felelt meg 2012-ben.