Ezért esett vissza februárban is az ipar

2013.04.12. 15:00

2013 februárjában az ipari termelés 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A termelés csökkenésében – a szökőnaphatáson túl – elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése, valamint a tavalyinál jóval enyhébb február miatti kisebb fűtésigény is szerepet játszott.

Az ipari export 2013 első két hónapjában 0,3 százalékkal emelkedett, míg februárban 2,1 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportjának mintegy egyharmadát adó járműgyártás kivitele februárban 6,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a másik meghatározó alág – az export egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás – exportja jelentősen, 19,4 százalékkal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése februárban 12,6 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest, a feldolgozóipar belföldi eladásai 7,1 százalékkal maradtak el az ugyanezen időszakhoz képest. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 februárjában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 4,3, a csekély súlyú bányászaté pedig 25%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása számottevően, 18,5 százalékkal esett vissza, főként az előző évinél sokkal melegebb időjárás hatására.

2013 februárjában a feldolgozóipartizenhárom alága közül mindössze négyben lehetett termelésbővülést tapasztalni. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátásában a növekedési ütem lassulása figyelhető meg, amely az alág új rendelésmutatóiban is tükröződik.

Továbbra is erőteljes a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban, olvasható a KSH jelentésében. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 18,3 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezt nagyrészt az értékesítés mintegy hatvan százalékát kitevő hazai eladások jelentős csökkenése magyarázza.