Nem áll meg a benzinár csökkenése

2013.04.13. 07:43

A mediterrán üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 3,2 százalékkal, a gázolaj esetében az ár 2,8 százalékkal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban 3,1 százalékkal erősödött. Ezen a héten (április 8-12.) szerdán a benzinnél 8, a gázolajnál 3 forintos csökkentést jelentettek be, pénteken (április 12-én) újabb 5-5 forinttal csökkent az üzemanyagár. A hét második felében történt átlagos változások miatt április 15-én, hétfőn 5-7 forint közötti benzin és 4-6 forint közötti gázolaj árcsökkentés bejelentése várható. Így, valószínűleg a benzin ára 413-415, a gázolaj ára 422-424 forint lesz április 17-én, szerdán, írta előrejelzésében a GKI Energiakutató.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az április 8-12-i héten héten 3,2 százalékkal csökkent, a hét első napján ugyan volt egy kis emelkedés, de azóta igen erősen csökkent az ár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 2,8 százalékkal mérséklődött,  a hét első két napján megjelent kis áremelkedést a hét többi napján bőven eltüntette a csökkenés. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában ismét erősödött, a forint a dollárhoz viszonyítva jelentősen, 3,1 százalékkal, lett erősebb. Az árfolyam erősödésének hatására a dollárban mért benzin és gázolaj árcsökkenés forintban mérve még nagyobbá vált.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 104 dollárról szerdára 106 dollárra emelkedett, majd a hét végére 102 dollárra csökkent. Az üzemanyagok jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon azonos irányban és közel azonos ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon a hét első napjainak kivételével a hét többi tőzsdenapján esetek az árak úgy a benzin, mnt a gázolaj esetében.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 6,2 százalékos, míg a gázolajnál 5,9 százalékos árcsökkenést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 5-7 Ft közötti, a gázolaj esetében 4-6 forintos árcsökkenés bejelentése várható. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 415 forintra csökken, és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 423 forintra mérséklődik április 17-én, szerdán. Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin 6,5, a gázolaj is kb. 3 százalékkal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 11 százalékkal több benzint és 7 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.