Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gerhardt ortodox monetáris politikát ígér

2013.04.15. 13:17

Ígérem, hogy lépéseink konzervatívak és a szakmai szabályainak megfelelőek lesznek, mondta Gerhardt Ferenc, az MNB jövendő új alelnöke hétfői bizottsági meghallgatásán aNapi Gazdaság beszámolója szerint.

"Lehet, hogy öndicséretnek tűnik, de az utóbbi két év sikeresnek tekinthető a monetáris politika szempontjából. Óvatos, megfontolt, már-már egyesek szerint gyávának ítélt folyamat után értük el a mai kamatszintet" - mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnökjelöltje az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága előtti meghallgatásán.

A jelölt, aki 2011. március 21-től az MT külsős tagja, azzal magyarázta a négy külsős tanácstag kezdeti visszafogottságát, hogy legalább fél évre volt szükség ahhoz 2011 tavaszán, hogy elnyerjék a pénzpiac bizalmát. "Örülök annak, hogy a 2012. augusztusban elkezdett kamatcsökkentés bebizonyította, hogy a piac is elfogadja azt. Az elért egyensúlyi kamatszint már megfelel a hitelezésnek és a gazdasági növekedésnek. A jövőbeli feladatunk az, hogy továbbra is óvatosan, megfontoltan lépjünk, legyen az adósságszolgálat olcsóbban finanszírozható, fogadja el azt a piac és induljon be a gazdasági növekedés. Ígérem, hogy lépéseink konzervatívak és a szakmai szabályainak megfelelőek lesznek" - mondta Gerhardt.

Az MNB-PSZÁF összevonásának ötlete már évekkel ezelőtt felmerült. Az EU országainak többségében a jegybankok rendelkeznek ilyen eszközökkel. Teljes integráció öt országban van és Nagy-Britanniaban haladnak efelé, míg külön bankfelügyelet és jegybank nyolc országban van. "Véleményem szerint átgondolt és cizellált jogi munka után egyesíthető a két szervezet. Erre halad a világ és szükségtelen ezzel szembeszegülnünk" - fogalmazott Gerhardt. A bizottság tagjai húsz igennel, négy tartózkodással támogatták Gerhardt alelnökségét.