Gerhardt ortodox monetáris politikát ígér

2013.04.15. 13:17

Ígérem, hogy lépéseink konzervatívak és a szakmai szabályainak megfelelőek lesznek, mondta Gerhardt Ferenc, az MNB jövendő új alelnöke hétfői bizottsági meghallgatásán aNapi Gazdaság beszámolója szerint.

"Lehet, hogy öndicséretnek tűnik, de az utóbbi két év sikeresnek tekinthető a monetáris politika szempontjából. Óvatos, megfontolt, már-már egyesek szerint gyávának ítélt folyamat után értük el a mai kamatszintet" - mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnökjelöltje az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága előtti meghallgatásán.

A jelölt, aki 2011. március 21-től az MT külsős tagja, azzal magyarázta a négy külsős tanácstag kezdeti visszafogottságát, hogy legalább fél évre volt szükség ahhoz 2011 tavaszán, hogy elnyerjék a pénzpiac bizalmát. "Örülök annak, hogy a 2012. augusztusban elkezdett kamatcsökkentés bebizonyította, hogy a piac is elfogadja azt. Az elért egyensúlyi kamatszint már megfelel a hitelezésnek és a gazdasági növekedésnek. A jövőbeli feladatunk az, hogy továbbra is óvatosan, megfontoltan lépjünk, legyen az adósságszolgálat olcsóbban finanszírozható, fogadja el azt a piac és induljon be a gazdasági növekedés. Ígérem, hogy lépéseink konzervatívak és a szakmai szabályainak megfelelőek lesznek" - mondta Gerhardt.

Az MNB-PSZÁF összevonásának ötlete már évekkel ezelőtt felmerült. Az EU országainak többségében a jegybankok rendelkeznek ilyen eszközökkel. Teljes integráció öt országban van és Nagy-Britanniaban haladnak efelé, míg külön bankfelügyelet és jegybank nyolc országban van. "Véleményem szerint átgondolt és cizellált jogi munka után egyesíthető a két szervezet. Erre halad a világ és szükségtelen ezzel szembeszegülnünk" - fogalmazott Gerhardt. A bizottság tagjai húsz igennel, négy tartózkodással támogatták Gerhardt alelnökségét.