Viola
-6 °C
-2 °C

Jóváhagyták a görög konszolidációs pályát

2013.04.15. 10:22

Lezárták görögországi felülvizsgálati országlátogatásukat a nemzetközi hitelezők által alkotott trojka szakértői, és jelezték, hogy a konszolidációs pálya rendben van, ami arra utal, hogy az euróövezeti tagállamok hamarosan jóváhagyhatják az előző hitelrészletből fennmaradó 2,8 milliárd eurós összeg folyósítását.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank alkotta trojka hétfői, közös közleményében jelezte, hogy szakértői szinten egyezségre jutott a görög hatóságokkal azokról az intézkedésekről, amelyek szükségesek a konszolidációs pálya tartásához. A szakértői jelentésről májusban dönthet az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, illetve az IMF igazgatótanácsa.

A közlemény szerint a hitelezők és a hatóságok egyetértettek abban, hogy a görög gazdaság kilátásai az elmúlt időszakban nem változtak lényegesen, így fokozatosan térhet vissza 2014-től a növekedés, amelyhez az euróövezeti átlagnál jóval alacsonyabb infláció párosul. Ezen kívül az egyre rugalmasabb munkaerőpiac is segít helyreállítani Görögország versenyképességét.

A szakértők jelezték: legutóbbi országlátogatásuk során kiemelt hangsúly volt az adóbeszedés hatékonyságának javításán. "Fontos az adóbeszedés javítása és az adóelkerülés, illetve a korrupció visszaszorítása, hiszen ez biztosítja a kiigazítás terheinek kiegyensúlyozottabb és igazságosabb eloszlását, és azt, hogy teljesüljenek a költségvetési célok, és csökkenjen a további kiigazítások szükségességének valószínűsége" - olvasható a közleményben.

A trojka szerint a négy legnagyobb görög bank feltőkésítésének folyamata a végéhez közeledik. Az ebből a célból rendelkezésre álló mintegy 50 milliárd euró legnagyobb részét már kihelyezték a bankokhoz, és ez elegendő tőkét biztosít a pénzintézeteknek akár egy rendkívül kedvezőtlen gazdasági helyzet átvészelésére is - fogalmaznak.