Szilvia
5 °C
16 °C

Kínában már a 7,7 százalékos növekedés is csalódás

2013.04.15. 10:42

Kína gazdasági növekedése lassult az I. negyedévben, csalódást okozva a globális piacokon a GDP a várt 8,0 százalék helyett 7,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a Bloomberg felmérésében résztvevő 41 elemzőből csak ketten számítottak ennél is kisebb bővülési ütemre, írja napi jelentésében a Budacash.

A tavalyi III. negyedéves 7,4 százalékról a IV. negyedévre 7,9 százalékra élénkült a növekedés, a folytatás viszont elmaradt, miközben az USA és az eurozóna is a korábban várnál gyengébb teljesítményre számíthat.

A kínai vezetés további gazdaságélénkítő lépésekre szánhatja el majd magát, hogy az év egészére kitűzött 7,5 százalékos növekedés veszélybe ne kerüljön; ám a monetáris politika mozgástere igen szűknek tűnik.

A hivatalos kínai álláspont szerint a gazdaság stabil volt az I. negyedévben, és más országokhoz képest nem volt alacsony. Kérdés ugyanakkor, hogy elegendő lesz-e a belső feszültségek kordában tartásához, a statisztikai hivatal szóvivője szerint Kína nagyobb hangsúlyt helyez a növekedés minőségére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?