Judit
2 °C
7 °C

Kokain okozta a gazdasági válságot?

2013.04.15. 18:51

A gazdasági válság egyik fő oka az volt, hogy sok bankár kokain hatása alatt hozott döntéseket – állítja a brit kormány korábbi fő drogtanácsadója, David Nutt. A korábban jónevű Nutt, a londoni Imperial College neuropszichofarmakológus professzora a Sunday Timesnak adott interjút.

"A bankárok kokainhasználata miatt kerültünk ebbe a szörnyű helyzetbe" – idézte az Independent Nuttot, aki szerint a bankárok túl magabiztosak voltak a drog hatása alatt, és ezért olyan kockázatokat vállaltak, amiket nem kellett volna. Nutt úgy véli, a kokain tökéletes drog volt a pénzügyi világban, amit az izgatottság és a pörgés jellemez. A professzor szerint már a Barings Bank 1995-ös csődjéhez is a kokain vezetett.

David Nutt ezzel gyarapította merész kijelentéseit. A professzor 2009-ben amiatt hagyta el tanácsadói posztját, mert egy publikációban leírta, hogy az ecstasy nagyjából annyi bajjal jár, mint a lovaglás. Azt is állította, hogy az ecstasy és az LSD kevésbé ártalmas az alkoholnál. Legutóbb múlt héten kavart nagy vihart azzal, hogy a varázsgombát 2005-ben betiltó törvényt támadta.

A Guardian egyik szerzője, egy, a Wall Street forgatagában 12 évet töltő bankár szerint ugyanakkor van abban valami, hogy a kokain hozzájárult a válsághoz. Mint írja, Bernie Madoff irodáját csak Északi-sarkként ismerték, állítólag annyi "hó" volt ott, és nyílt titok volt, hogy Jimmy Cayne, a Bear Stearns colt CEO-ja egy kokainnal teli gyógyszeres üveget hord magánál. A volt bankár szerint a drog hatása alatt a Wall Street-i alkalmazottak igen meggyőzően tudtak beszélni olyan dolgokról, amikhez nem értettek, és csak bekokainozott pojácák vennének több milliárd dollárnyi gyanús kötvényt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?