Némethé: Megvizsgáljuk a nyertes offshore cégeket

2013.04.15. 14:46

Minden pályázónak büntetőjogi felelőssége mellett kell nyilatkoznia, hogy megfelel a pénzmosás elleni törvény előírásainak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a nyilatkozat meglétét ellenőrzi. A sajtóban megjelent 74 pályázat esetében felkérték az NFÜ-t, hogy a tartalmat is vizsgálja meg, mondta Németh Lászlóné hétfőn az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában, éves meghallgatásán az MTI szerint.

Mint arról az Index beszámolt, korábban jobbikos képviselők arra kérték a minisztert, hogy mutassa be, kik a tényleges tulajdonosai annak a 74 offshore tulajdonú cégnek, amelyek vissza nem térítendő támogatásban részesültek. A képviselők a tárcavezetőt emlékeztették, az Alaptörvény kimondja, hogy a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.

Németh Lászlóné válaszában azonban csak azt közölte, a pályázóval kapcsolatban az volt a vizsgálati szempont, hogy hosszú távú, fenntartható beruházásaikkal eredményesen járuljanak hozzá Magyarország felzárkóztatásához. Közzétette ugyanakkor, hogy a 74 kérdéses cégnek mikor mekkora összegeket fizettek ki. A listát és az összegeket itt olvashatja.

A cégek között van többek közt a Café Frei Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. is, a cég 51 536 995 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a minisztérium úgy tudja a cég az újzélandi Coffe Green Bean Limited résztulajdonában áll. Az Interacitive Net Design Kft.188 960 500 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, a Cipruson bejegyzett IN D Group Holding Limited nevű cég tagja. 65 684 400 forintot kapott a Happy Company Élelmiszer Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. is, amelynek résztulajdonosa a belize-i cégbíróságon jegyzett Jodo Investment Ltd.