Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Portugália menthetetlen helyzetbe került

2013.04.15. 07:05

Megerősítette az elemzők baljós sejtéseit az EU−ECB−IMF trojka kiszivárogtatott jelentése Portugáliáról. Az ország adósságcsapdában vergődik, a gazdaság hanyatlása meredekebb, mint a 78 milliárd eurós segélycsomag 2011. tavaszi elfogadása idején gondolták, a költségvetési hiány a megszorítások ellenére nő − idézi a tanulságokat összegző Telegraph-cikket a Napi Gazdaság.

Mit tapasztal a válságból?

Ön Portgáliában dolgozik vagy ott tanul? Turistaként járt ott hosszabb ideig, ott lett szerelmes, vagy csak eltévedt az El Camino-zarándokúton, és ott kötött ki? Mindegy is, a lényeg: ha huzamosabb ideje él ott, kérjük, írja meg, mit tapasztalt a válságból, és mi megírjuk.

A program eredetileg − a hét végén elfogadott hétéves hosszabbítás előtt − a jövő évben futott volna ki. Portugáliának ezután több hitelre lett volna szüksége, mint 2011 előtt, miközben adósságai − szemben a két évvel ezelőtti helyzettel − a bóvli kategóriában vannak.

A kormánynak 2014-ben 14,1 milliárd eurót, 2015-ben 15 milliárdot kellett volna újrafinanszíroznia, ami 30 százalékkal magasabb a válság előtti éves átlagos hitelfelvételnél. Az adósság idén eléri a GDP 124 százalékát és 2017-ig tovább emelkedik. Az egységnyi munkaerő költsége, amelyet a megszorítások közelítettek a hasonló német mutatóhoz, ismét távolodik attól.

Szakértők szerint Portugália elkerülhetetlenül újabb segítségcsomagra szorul, ami csapdába ejti az uniós donorokat. A magánhitelezők kezében lévő görög államkötvények értékének tavalyi leírásakor megesküdtek, hogy ez nem ismétlődhet meg − most három lehetőségük van. Az első, hogy megszegve ígéretüket a portugál állampapírok birtokosaira is rákényszerítenek egy kedvezőtlen kötvénycserét. Ezzel lerombolnák a befektetők maradék bizalmát a kötvénypiacokban és megkockáztatnák Spanyolország és Olaszország megroggyanását is. A második, hogy a portugál bankok számlatulajdonosainak pénzét veszik el, függetlenül attól, hogy ők semmiről sem tehetnek. A harmadik, hogy az eurózóna donorjai a zsebükbe nyúlnak, megpróbálják megértetni parlamentjeikkel, hogy az euró megmentésének cechjét az övezet centrumországaihoz tartozó adófizetőknek kell állniuk.

Portugáliában közben belpolitikai válság körvonalazódik, a megszorításokat támogató parlamenti többség elporladt. Mario Soares korábbi miniszterelnök arra szólította fel a baloldali pártokat, hogy mondassák le a kormányt. Szerinte Portugália soha nem lesz képes visszafizetni adósságait, ezért nem is kéne erőltetni ezt. Argentína nem fizetett, és mi történt? Semmi − ajánlott az emberek figyelmébe egy másik megoldást az EU−IMF-támogatás helyett. Az Open Europe kutatócsoport elemzői annyiban egyetértenek Soaresszel, hogy a segélyprogram hitelének felélése után a donorok a portugál társadalom demokratikus keretek között megszerveződő ellenállásával találhatják szemben magukat.