Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Portugália menthetetlen helyzetbe került

2013.04.15. 07:05

Megerősítette az elemzők baljós sejtéseit az EU−ECB−IMF trojka kiszivárogtatott jelentése Portugáliáról. Az ország adósságcsapdában vergődik, a gazdaság hanyatlása meredekebb, mint a 78 milliárd eurós segélycsomag 2011. tavaszi elfogadása idején gondolták, a költségvetési hiány a megszorítások ellenére nő − idézi a tanulságokat összegző Telegraph-cikket a Napi Gazdaság.

Mit tapasztal a válságból?

Ön Portgáliában dolgozik vagy ott tanul? Turistaként járt ott hosszabb ideig, ott lett szerelmes, vagy csak eltévedt az El Camino-zarándokúton, és ott kötött ki? Mindegy is, a lényeg: ha huzamosabb ideje él ott, kérjük, írja meg, mit tapasztalt a válságból, és mi megírjuk.

A program eredetileg − a hét végén elfogadott hétéves hosszabbítás előtt − a jövő évben futott volna ki. Portugáliának ezután több hitelre lett volna szüksége, mint 2011 előtt, miközben adósságai − szemben a két évvel ezelőtti helyzettel − a bóvli kategóriában vannak.

A kormánynak 2014-ben 14,1 milliárd eurót, 2015-ben 15 milliárdot kellett volna újrafinanszíroznia, ami 30 százalékkal magasabb a válság előtti éves átlagos hitelfelvételnél. Az adósság idén eléri a GDP 124 százalékát és 2017-ig tovább emelkedik. Az egységnyi munkaerő költsége, amelyet a megszorítások közelítettek a hasonló német mutatóhoz, ismét távolodik attól.

Szakértők szerint Portugália elkerülhetetlenül újabb segítségcsomagra szorul, ami csapdába ejti az uniós donorokat. A magánhitelezők kezében lévő görög államkötvények értékének tavalyi leírásakor megesküdtek, hogy ez nem ismétlődhet meg − most három lehetőségük van. Az első, hogy megszegve ígéretüket a portugál állampapírok birtokosaira is rákényszerítenek egy kedvezőtlen kötvénycserét. Ezzel lerombolnák a befektetők maradék bizalmát a kötvénypiacokban és megkockáztatnák Spanyolország és Olaszország megroggyanását is. A második, hogy a portugál bankok számlatulajdonosainak pénzét veszik el, függetlenül attól, hogy ők semmiről sem tehetnek. A harmadik, hogy az eurózóna donorjai a zsebükbe nyúlnak, megpróbálják megértetni parlamentjeikkel, hogy az euró megmentésének cechjét az övezet centrumországaihoz tartozó adófizetőknek kell állniuk.

Portugáliában közben belpolitikai válság körvonalazódik, a megszorításokat támogató parlamenti többség elporladt. Mario Soares korábbi miniszterelnök arra szólította fel a baloldali pártokat, hogy mondassák le a kormányt. Szerinte Portugália soha nem lesz képes visszafizetni adósságait, ezért nem is kéne erőltetni ezt. Argentína nem fizetett, és mi történt? Semmi − ajánlott az emberek figyelmébe egy másik megoldást az EU−IMF-támogatás helyett. Az Open Europe kutatócsoport elemzői annyiban egyetértenek Soaresszel, hogy a segélyprogram hitelének felélése után a donorok a portugál társadalom demokratikus keretek között megszerveződő ellenállásával találhatják szemben magukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!