Valér
-2 °C
0 °C

Varga: Véget érhet a hiányeljárás

2013.04.15. 20:56

Még az idén lehet új babakötvény - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, miután a korábbi Start-számlára épülő Babakötvény-programról is egyeztetett Töröcskei Istvánnal, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetőjével.

A gazdasági tárca vezetője az ÁKK vezérigazgatójával közösen megtartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az ötlet jó és hasznos, hiszen növelni kell a lakossági megtakarításokat és azok állampapírban történő lekötését.

A turné

Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó intézményeknél folytatott látogatássorozat egyik állomásaként tárgyalt az ÁKK vezetőjével. Az MTI kérdésére, hogy folytattak-e egyeztetéseket a jegybanki - a rövid lejáratú külső adósságnak a devizatartalék forrásaiból kiváltását célzó - stabilitásnövelő programban való részvételről, mindkét vezető határozott nemmel válaszolt.

Varga Mihály jelezte, hogy az Európai Uniónak benyújtandó konvergenciaprogramban nem várható az adósságpálya jelentős változtatása. Hozzátette: az uniós pénzügyminiszterek hétvégi, dublini találkozója is arról győzte meg, hogy Magyarország azon országok között van, amelyek esetében az Európai Unió megszüntetheti a túlzottdeficit-eljárást.

Az áttörés

A nemzetgazdasági miniszter az ÁKK működésével kapcsolatosan kiemelte, hogy komoly áttörést sikerült elérni az elmúlt másfél évben azzal, hogy a magyar lakosság számára egyre vonzóbb a magyar állampapír. Hangsúlyozta, hogy a ciprusi betétek története is azt bizonyítja, hogy akkor járnak jól a betétesek, ha itt tartják forintjaikat.

Az esetleges további devizakibocsátással kapcsolatosan Varga Mihály emlékeztetett, hogy a magyar kormány sem zárhatja el magát olyan forrásoktól, amelyeknek a devizakitettség miatt szükségképpen elérhetőeknek kell lenniük, és a piac mindig mozoghat úgy, hogy a devizaeszközöket előnyben részesíti. Leszögezte ugyanakkor, hogy egyetért Borbély László Andrásnak, az ÁKK vezérigazgató-helyettesének elmúlt héten tett nyilatkozatával, amely szerint az idén lejáró, az év eleji devizakibocsátással még nem fedezett mintegy 1 milliárd eurónyi devizaadósság egy részét forintkibocsátással fedezhetik.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétvégén sorra kerülő tavaszi ülésszakán milyen tárgyalásokat folytat, Varga Mihály jelezte, "egyeztetések, nem hivatalos konzultációk" lehetnek. A hitelmegállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: "a szál elvékonyodott, de nem szakadt el".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!