Zuhanórepülésben az arany ára

2013.04.15. 07:51

Az elmúlt hét kiütéses vereséget hozott az arany számára, írja az aranypiac.hu. A portál elemzése felidézi a három nappal ezelőtti fekete péntek eseményeit: délután még 1535 dolláros volt az arany árfolyama, míg az ezüsté délelőtt 27,40 dolláron zárt. A késő esti New York-i kereskedésben viszont 1480 dollárig zuhant egy uncia arany ára, az ezüst beszakadó jegyzése pedig valamivel 26 dollár alatt állt meg. Ez 5,38 illetve 6,54 százalékos esés az előző nap záróáraihoz képest.

A két legfontosabb befektetési célú nemesfém legutóbb mutatott rossz teljesítménye csakis úgy értelmezhető, hogy az infláció elleni védekezés eszközeként – legalábbis egyelőre – nincs szükség rájuk. Az aranyár elmúlt 12 évben látott emelkedő trendje a közhiedelemmel ellentétben technikailag ugyan még nem tört meg, de már érezhetően megbicsaklott. Mindez annak ellenére, hogy a körülmények tulajdonképpen az arany mellett is szólhatnának – írja a portál.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában évek óta zajlik a pénzmennyiség agresszív bővítésének politikája, amihez legutóbb Japán is csatlakozott. Az eurózóna más eszközökkel próbál a saját válságán túllendülni – nem túl sok sikerrel, hiszen gazdasági fellendülésnek nyoma sincs, a munkanélküliség egyre csak emelkedik, miközben új és újabb euró-tagállamok szorulnak pénzügyi segítségre. Ami viszont közös, hogy a kamatok mindenhol a mélyben vannak, és mivel a gazdasági növekedés a fejlett világban visszafogottan alakul, egyelőre ott is maradhatnak, írja az elemzés, amely szerint „aligha lehet kétséges, hogy a gigantikusra hízott adóssághegyektől való megszabadulás rendezett módon már nem is lehetséges”.

Felidézik: egy héttel korábban még felállt az aranyár az 1540 dolláros mélypontjáról, és akkor úgy tűnhetett, hogy ezzel elindulhat a visszaút a magasabb árfolyamrégiókba. Másfelől már ekkor elgondolkodtató volt, hogy a néhány hete bankzárlatig mérgesedő ciprusi krízis mennyire kevés nyomot hagyott az emberekben.