Japán iszonyatos költekezésbe kezd

2013.04.16. 17:23

A japán parlament alsóháza jóváhagyta a 2013-as költségvetését kedden, amely minden eddiginél több kiadást tartalmaz a gazdaság felpörgetése céljából.

A felsőház támogatásától függetlenül legkésőbb május 15-ig életbe lépő büdzsé kiadási oldala 92,61 ezer milliárd jen (mintegy 945 milliárd dollár), amelynek 46,3 százalékát kötvénykibocsátással tervezi fedezni a kabinet. A rekordméretű állami költekezésből 22,24 ezer milliárd jen az államadósság törlesztésére fog elmenni. A legnagyobb összeget, 29,12 ezer milliárdot a társadalombiztosítási kiadások fedezésére fogják elkölteni, ami 10,4 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Az Abe Sindzó miniszterelnök gazdaságélénkítő politikájának egyik sarokkövét adó közberuházásokra fordított összeg 15,6 százalékkal 5,29 ezer milliárd jenre nő, míg a védelmi költségvetés 0,8 százalékkal 4,75 ezer milliárd jenre emelkedik. A kormány emellett a költségvetésen kívül eső forrásokból további 4,4 ezer milliárdot költ majd a 2011-es földrengés és cunami utáni újjáépítés felgyorsítására.

Elemzők szerint a decemberben hivatalba lépett Abe-kormány első éves költségvetése szakításra utal az előző kabinet hozzáállásával, amely a közberuházásokra fordított összeg csökkentésére és a szociális juttatások, elsősorban a családi pótlék emelésére törekedett. Sokan ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a "rugalmas fiskális politikát" hangoztató Abének mihamarabb le kell tennie az asztalra a szigetország hosszú távú költségvetési helyzetének rendezésére vonatkozó stratégiáját, mivel a kiköltekező Japán államadóssága meghaladja GDP-je kétszeresét, s a kötvénykibocsátás volumene évek óta felülmúlja az adóbevételekből befolyt összeget. A kormány júniusra ígérte növekedési és adósságkezelő tervének közzétételét.

Abe hatalomra jutása óta már keresztülvitt a parlamenten egy gazdaságélénkítő csomagot, valamint egy átmeneti költségvetést. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a kormány nem tudta időben a parlament elé terjeszteni az április 1-jén megkezdődött 2013-as költségvetési évre vonatkozó büdzsét.