Európában terjeszkednek a kínai cégek

2013.04.17. 07:34

Az állami tulajdonú kínai vállalatok alaposan felpörgették európai befektetéseiket - derül ki a hongkongi A Capital magán-tőketársaság adataiból. A cégek összesen 9,6 milliárd eurót költöttek el itteni projektekre 2012-ben, ami ötödével több a 2011-esnél és nagyobb összeg, mint amennyit Észak-Amerikában és Ázsiában együtt befektettek - írja a Napi Gazdaság.

A források 86 százaléka a szolgáltatásokba és az iparba érkezett. Sok kínai befektető kiváló befektetési lehetőséget lát az európai gazdaság gyengélkedésében, technológiát, know-how-t, értékes márkákat keresnek, amit itt megtalálnak - vélik elemzők. Európának minden pénzre szüksége van, elmúltak azok az idők, amikor dühödt reakciók követték a kínaiak németországi cégfelvásárlásait.

Kína hangsúlyosabbá teheti európai jelenlétét azzal is, hogy szabadkereskedelmi megállapodást kötött Izlanddal. Az ázsiai ország egyebek mellett szeretné eltanulni a geotermikus energia felhasználását a szigetországtól - Izland energiaszükségletének negyedét szerzi ebből a forrásból -, cserébe eltörölte az onnan származó halászati termékekre kivetett vámot.