Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európában terjeszkednek a kínai cégek

2013.04.17. 07:34

Az állami tulajdonú kínai vállalatok alaposan felpörgették európai befektetéseiket - derül ki a hongkongi A Capital magán-tőketársaság adataiból. A cégek összesen 9,6 milliárd eurót költöttek el itteni projektekre 2012-ben, ami ötödével több a 2011-esnél és nagyobb összeg, mint amennyit Észak-Amerikában és Ázsiában együtt befektettek - írja a Napi Gazdaság.

A források 86 százaléka a szolgáltatásokba és az iparba érkezett. Sok kínai befektető kiváló befektetési lehetőséget lát az európai gazdaság gyengélkedésében, technológiát, know-how-t, értékes márkákat keresnek, amit itt megtalálnak - vélik elemzők. Európának minden pénzre szüksége van, elmúltak azok az idők, amikor dühödt reakciók követték a kínaiak németországi cégfelvásárlásait.

Kína hangsúlyosabbá teheti európai jelenlétét azzal is, hogy szabadkereskedelmi megállapodást kötött Izlanddal. Az ázsiai ország egyebek mellett szeretné eltanulni a geotermikus energia felhasználását a szigetországtól - Izland energiaszükségletének negyedét szerzi ebből a forrásból -, cserébe eltörölte az onnan származó halászati termékekre kivetett vámot.