Jolán
2 °C
4 °C

Mégsem lesz sok gond a gyessel

2013.04.17. 13:30 Módosítva: 2013-04-17 13:45:47

Az Államkincstár cáfolja, hogy „akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást. A kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így lényegében leáll az ügyintézés”. Korábban a Napi Gazdaságra hívatkozva azt írtuk, hogy több hónapos csúszásra számíthat, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást.

"A Kincstár határozottan elutasítja azt az állítást is, mely szerint a 2013. január – február havi gyes-igények elbírálását érintené az új, családtámogatási ellátások folyósítását ellátó rendszerre való átállás. Kiemeljük, hogy 2013. március 22-ig – a régi rendszerek leállásáig – az ügyek feldolgozására a Kincstár rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon."

A közlemény kiemeli, hogy a  2013. március 22. után benyújtott igényeket időrendi sorrendben dolozzák fel. "2013. április 30-ig az új gyermekgondozási segély iránti igényeket teljes körűen fel kívánja dolgozni a Kincstár. A 2013. április havi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, 2013. május 2-án utalja. A Kincstár munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kerüljenek feldolgozásra a benyújtott igények, melyek teljes körű elbírálása  2013. május első feléig megtörténik."

A Magyar Államkincstár közel 1,5 millió személy részére folyósít valamilyen családtámogatási ellátást. A közlemény szerint az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély megállapítását (TGYÁS), hiszen ha a GYES-ben részesülő nyilatkozik a GYES lemondásról, ezt a Kincstár tudomásul veszi, és kiadja azokat a szükséges adatokat, amelyek  a terhességi gyermekágyi segély ügyintézését nem hátráltatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?