Mégsem lesz sok gond a gyessel

2013.04.17. 13:30 Módosítva: 2013.04.17. 13:45

Az Államkincstár cáfolja, hogy „akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást. A kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így lényegében leáll az ügyintézés”. Korábban a Napi Gazdaságra hívatkozva azt írtuk, hogy több hónapos csúszásra számíthat, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást.

"A Kincstár határozottan elutasítja azt az állítást is, mely szerint a 2013. január – február havi gyes-igények elbírálását érintené az új, családtámogatási ellátások folyósítását ellátó rendszerre való átállás. Kiemeljük, hogy 2013. március 22-ig – a régi rendszerek leállásáig – az ügyek feldolgozására a Kincstár rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon."

A közlemény kiemeli, hogy a  2013. március 22. után benyújtott igényeket időrendi sorrendben dolozzák fel. "2013. április 30-ig az új gyermekgondozási segély iránti igényeket teljes körűen fel kívánja dolgozni a Kincstár. A 2013. április havi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, 2013. május 2-án utalja. A Kincstár munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kerüljenek feldolgozásra a benyújtott igények, melyek teljes körű elbírálása  2013. május első feléig megtörténik."

A Magyar Államkincstár közel 1,5 millió személy részére folyósít valamilyen családtámogatási ellátást. A közlemény szerint az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély megállapítását (TGYÁS), hiszen ha a GYES-ben részesülő nyilatkozik a GYES lemondásról, ezt a Kincstár tudomásul veszi, és kiadja azokat a szükséges adatokat, amelyek  a terhességi gyermekágyi segély ügyintézését nem hátráltatják.