Aliz
6 °C
14 °C

Nem sokáig maradhat az olcsóbb benzin?

2013.04.17. 08:32

Szerdától bruttó 8-8 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, így a benzin átlagára 412-413 forint, míg a gázolajé 417-418 forint lett. A társaság már a múlt héten is kétszer, szerdán és pénteken is mérsékelte a benzin és a gázolaj árát: előbb 8 és 3 forinttal, majd 5-5 forinttal.

A csökkentések után jelentősen olcsóbb lett a tankolás, mint az elmúlt időszakban: tavaly áprilisban, amikor a benzinár elérte a csúcsát, még 451 forintot kellett fizetni egy literért. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A csökkenés azonban nem biztos, hogy folytatódik: elemzők szerint nem marad sokáig ilyen olcsó a kőolaj. A Brent hordónkénti ára kilenc hónap után először csökkent a lélektani határnak számító 100 dolláros szint alá, ugyanakkor a Barclays londoni szakértői közölték, hogy bár rövid távra nem zárják ki a nyersolaj további gyengülését, arra sem számítanak azonban, hogy az árszint "berendezkedik" a 100 dollár alatti sávban.

A cég szerint a kőolajár a második negyedév után már meghaladhatja a 100 dollárt, így nem várnak 100 dollár alatti Brent-átlagot a 2013-as év egészére sem: a Brent idei egész éves hordónkénti átlagárára adott becslését az eddigi 125 dollárról 112 dollárra, a nyugati félteke irányadó típusa, a West Texas Intermediate (WTI) 2013-as átlagárára szóló prognózisát 108 dollárról 95 dollárra módosította a Barclays.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?