Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Lekapcsolják az orosz Szilícium-völgyet

2013.04.18. 21:19
A Szkolkovo Innovációs Központot működtető alapítványnál házkutatást, miután forintban százmilliós nagyságrendű sikkasztással gyanúsítják a céget. Az orosz Szilícium-völgyként emlegetett központ létrehozását intéző céget Medvegyev és Szurkov miniszterelnök-helyettes is támogatja, a megvalósítás mégsem halad, mióta Putyin újra elnök.

Házkutatást tartottak csütörtökön a Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő által támogatott és Viktor Vekszelberg orosz milliárdos üzletember vezette innovációs alapítvány moszkvai székházában.

Az úgynevezett Szkolkovo Innovációs Központot működtető alapítvány irodájában nagy mennyiségben foglaltak le pénzügyi dokumentumokat, amelyek - a szövetségi nyomozóhatóság közlése szerint - bizonyítékul szolgálhatnak az alapítvány ellen költségvetési források nem célirányos felhasználása miatt indított bírósági eljárásban.

A házkutatást az alapítvány pénzügyi igazgatója és egy vámügyekkel foglalkozó cég volt vezérigazgatója ellen nemrég sikkasztás vádjával indított büntetőeljárás keretében folytatták le.

A hatóságok szerint az alapítványnál mintegy 24 millió rubel (173 millió forint) költségvetési támogatást más célra költöttek és a szervezet két évvel ezelőtti létrejötte óta tíz ember 300-600 ezer rubel (körülbelül 2,1-4,3 millió forint) közötti havi fizetést kapott. A Szövetségi Nyomozó Bizottság adatai szerint 3,5 millió rubel (több mint 25 millió forint) állami támogatást a Viktor Vekszelberghez tartozó Metkombankban helyeztek el.

Az innovációs központ létrehozataláról 2010 szeptemberében intézkedett Dmitrij Medvegyev akkori államfő. A tavaly június óta miniszterelnökként ténykedő politikus messzemenőkig támogatta a csak orosz Szilícium-völgyként emlegetett központ létrehozását, s oda a legjobb szakembereket akarták összegyűjteni.

A központ különleges épülete már áll Moszkva keleti szélén. A Vekszelberg, Oroszország negyedik leggazdagabb üzletembere által vezetett Szkolkovo Alapítvány irodái ugyanakkor a főváros központjában vannak.

Az alapítványnál tartott házkutatással kapcsolatban nyilatkozott az orosz kormány innovációért felelős tagja. Vlagyiszlav Szurkov miniszterelnök-helyettes, aki a központ felügyelőtanácsának is tagja, kijelentette, hogy továbbra is bizalmat szavaz az alapítvány vezetésének. Véleménye szerint egyes erők arra törekszenek, hogy átpolitizálják az innovációs központ körüli fejleményeket, és az egész projektet ellehetetlenítsék. Szurkov szerint mindez elfogadhatatlan.

Médiajelentések szerint a Szkolkovo Innovációs Központ megvalósítása nem halad azóta, hogy Vlagyimir Putyin tavaly májusban visszatért az államfői posztra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!