Jolán
2 °C
4 °C

Másfél milliárdból épült, másfél év alatt tönkre ment

2013.04.18. 15:46 Módosítva: 2013-04-18 15:48:29

Néhány hete leállították a termelést Pacsán, a Zalai Baromfi-feldolgozó Kft.-ben. A zaol.hu információja szerint az alig másfél éve üzembe állított, mintegy másfél milliárd forintos beruházással felépített, pulyka- és csirkevágásra egyaránt alkalmas feldolgozó üzem több mint egymilliárd forint adóssággal a háta mögött tart jelenleg is zárva.

A cég alapítása óta a harmadik ügyvezetőt fogyasztja, a leállítás oka a veszteséges termelés tarthatatlansága volt. A tulajdonosi kft-taggyűlés a cég végelszámolással történő megszüntetése mellett döntött.

"Ameddig a kilépő dolgozók fizetésére tudtunk pénzt összeszedni, addig őket kifizettük. Mára a kft. folyószámlahitele is lejárt. A dolgozók jelenlegi és jövőbeni járandósága a bérgarancia alap terhére kerül várhatóan kifizetésre. Aki nem mondott fel, annak folyamatban van az elbocsátása, a csoportos létszámleépítés május 10-től fog megindulni" - mondta a lapnak Torda Csaba ügyvezető. A zaol.hu egy olyan verzióról is halott, hogy a lehetséges befektetők között felmerült Csányi Sándor OTP-vezér neve, aki köztudottan nagy mezőgazdasági és élelmiszeripari befektető.

Henczi Zoltán, a város polgármestere szerint a térségnek is nagyon sokat számít a baromfifeldolgozó, építéséhez közel 100 millió forint hozzájárulást adott a város. Bővíteni kellett az ivóvíz nyomóvezetéket, a szennyvízelvezető rendszer kapacitását is. "Örültünk a beruházásnak, mert 13 százalékos volt nálunk a munkanélküliség. Egy korábbi felmérés idején 150-en dolgoztak az üzemben, közülük 60 volt a pacsai lakos" - mondta a lapnak.

A társaságot a baromfitermelők öt beszerzési és értékesítési szövetkezete, valamint a Zala-Cerealia Kft., és az Elso Zalai Takarmanyipari Kft. alapította. Az alapító termelői körbe eredetileg 90 pulykatermelő és 30 csirketermelő tartozott. Évente 800 ezer pulyka, és közel 3 millió csirke vágására és feldolgozására méretezték az üzemet. Az OTP által finanszírozott beruházás teljes költségvetése közel 1,5 milliárd forint volt. Ehhez 401 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a kft., továbbá 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?