Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megszavazták a ciprusi mentőcsomagot

2013.04.18. 15:05

A német képviselőház (Bundestag), a szövetségi parlament alsóháza nagy többséggel elfogadta a ciprusi mentőcsomaghoz való hozzájárulást.

A csomag mellett 487 képviselő szavazott, ellene 102, és tizenhárman tartózkodtak. A mentőcsomaghoz az EU 9 milliárd euróval, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1 milliárd euróval járul hozzá. Németország egyike azoknak az euróövezeti országoknak, ahol a parlamentnek kell jóváhagynia az euróövezeti mentőcsomagokhoz való hozzájárulást. A ciprusi segélyezést lebonyolító ESM (európai stabilitási mechanizmus) döntéshozó testülete várhatóan még csütörtökön jóváhagyja a folyósítást, így Ciprus május elején már megkaphatja az első részletet.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter még a szavazás előtt elengedhetetlennek nevezete a ciprusi mentőcsomagot az európai pénzügyi stabilitás és cselekvési szabadság biztosítása szempontjából. "Ha nem segítjük ki Ciprust, akkor elkerülhetetlenül csődbe jut", ami aztán könnyen átgyűrűzhet más európai krízisországokra és veszélybe sodorhatja a már elért válságrendezési eredményeket - figyelmeztetett. Az euróövezeti országok a helyes utat választották az adósságszolgálati válság rendezésére - mondta Wolfgang Schäuble.

Az SPD frakcióvezetője Frank-Walter Steinmeier ugyanakkor kemény szavakkal bírálta a pénzügyminisztert a ciprusi válságrendezés miatt. "A ciprusi mentőcsomagra adott igen szavazatunk nem a német kormány ciprusi politikájának szólt" - fogalmazott. "Az maga volt a dilettantizmus" - mondta. Renate Künast a zöldek frakcióvezetője szerint a német kormány túl keveset tett a pénzpiacok szabályozása és az adóparadicsomok elleni harc érdekében.