Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nálunk szórják az eurót a szlovákok

2013.04.18. 08:20
A Praktiker áruházakban évente több mint 4 millió vásárlási tranzakció zajlik, ezek kétharmada készpénzben történik, míg az euróval fizetés 2 százalékot tesz ki. A Praktikernél évek óta egyre népszerűbb az uniós valuta a pénztáraknál, ez a határ menti áruházak megnyitásának is köszönhető.

A forint gyengülésével egy időben jelentős mértékben megnő az északi és nyugati határ mentén található Praktiker áruházak forgalma, hiszen ezekben lehet euróval is fizetni. A barkácslánc 2010 áprilisában, a megnyíló esztergomi üzletében vezette be a szolgáltatást először, amelynek kapcsán nem titkolt szándéka az volt, hogy a szlovákiai vásárlókat is megnyerje, ahol akkor már hivatalos pénznem volt az euró.

Ezt a lehetőséget azonban nem csupán egy áruházra korlátozták, így az elmúlt években – a jogszabályokat betartva – valamennyi áruházban elérhetővé tették az uniós valuta használatát. A szolgáltatás bevezetése óta összesen több mint 85 ezer tranzakció zajlott a Praktiker áruházakban, havonta körülbelül 200 ezer euró folyik be a kasszákba. A Praktikernél évente több mint 4 millió vásárlási tranzakció zajlik, a vásárlások mintegy kétharmada készpénzben történik, az euróval történő fizetés 2 százalék körül alakul értékben.

A forint gyengülése jót tesz

Az euróval történő fizetéseknél nincs releváns eltérés a hónapok között, mindössze az év elején figyelhető meg kisebb visszaesés, de a többi hónapban szinte azonos szintek figyelhetőek meg a tranzakciók mennyiségében, a forint gyengülése vásárlási hullámokban jelentkezik. A Praktiker tapasztalatai szerint az euróval fizetők számának dinamikus növekedése főleg a határon túlról érkező vásárlóknak, illetve a Magyarországon élő, ingatlannal rendelkező külföldieknek köszönhető.

A Praktikernél az euróval fizetés úgy zajlik, hogy az áruházak főinformációs pultjánál, valamint a cég honlapján hetente meghirdetik a forint/euró árfolyamot, ami nincs közvetlen összefüggésben a pénzintézetek árfolyamával. A pénztáraknál csak papírpénzt fogadnak el, a visszajáró összeget minden esetben forintban adják. Az euró váltására, illetve fémpénz elfogadására vagy visszaadására egyelőre nincs lehetőség.