Orbán: Aki termel, talpon marad, aki spekulál, elbukik

2013.04.18. 13:22

Működik a kormány újraiparosítási programja, életképes az a gondolat, hogy Magyarországnak munkából, termelésből kell megélnie, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Szolnokon, a vasúti járműveket gyártó Stadler új üzemrészeinek avatásán.

Nincs ipar vasút nélkül

Magyarországnak modern ipari országgá is kell válnia, modern ipar pedig nincs vasút nélkül. A Stadler gyáravatója ugyanakkor annak is bizonyítéka, hogy az országban van jövője a vasútnak, mondta a kormányfő. Szerinte ha azt nézzük, hogy a bruttó hazai terméken belül hány százalékot tesz ki az ipari termelés, Európában Németország és Csehország után Magyarország következik a sorban, a maga több mint 20 százalékával, és ez az adat hamarosan meghaladja a 25 százalékot is. "Aki termel, talpon marad, aki spekulál, elbukik" - fogalmazta meg álláspontját Orbán Viktor.

Csak az ipar?

Mi értelme egyáltalán az iparpolitikának, van-e esélye az államnak mesterséges iparfejlesztésre, mik az előnyei és hátrányai? Mit mond erről a szakirodalom? Olvassa el Muraközy Balázs és Váradi Balázs közgazdászok írását az Index Pénz beszél rovatában.

Beszédében kitért az ország pénzügyi helyzetére is, hangsúlyozva: a gyáravatók, üzemnyitók azt mutatják, hogy Magyarország az adósság ellen folytatott nehéz küzdelemmel eltöltött két és fél év után megindul a gazdasági növekedés felé.

Nem más pénzén élünk

Az ország pénzügyei rendben vannak, és bár nem hibátlanok, de stabilak, "nem mások pénzén élünk, nem az IMF vagy az Európai Unió segélyeiből élünk, hanem kizárólag a magyar gazdaság teljesítményének lábán áll az ország" - mondta a miniszterelnök, kijelentve, hogy az ország működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat "hibátlanul elő tudjuk teremteni ebben az évben és a következő évben is". Megjegyezte, míg más európai országok pénzügyi segélyprogramra szorulnak, addig a magyarok kijöttek abból, ami szerinte az elmúlt három év erőfeszítéseinek köszönhető.

Orbán Viktor szerint Szolnoknak nagy esélye van arra, hogy egy komoly, modern ipari várossá váljon, hiszen a Stadler jelenléte is azt jelzi: a világ egyik legjelentősebb vállalata perspektívát lát nemcsak az országban, hanem Szolnokban is. A svájci vasútijármű-gyártó Stadlerrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok mindig is tisztelték a svájciakat, amely egy szabadságszerető nép, soha nem adta fel függetlenségét, és "élő példáját adja annak, hogy az unión kívül is van élet, nem kell tehát senkinek sem megijednie".

Svájcban erősek a családi vállalkozások, és ezt szeretné elérni a magyar kormány is a hazai vállalkozások esetében - tette hozzá. A szolnoki beruházás négymilliárd forintból valósult meg, a fejlesztéssel a Stadler magyarországi cégeinél dolgozók létszáma legalább kétszázzal bővül majd.