Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt gazdag kínai már bevásárolta magát Magyarországra

2013.04.18. 10:31

Szijjártó Péter Pekingben átvette az első öt kínai befektetőtől a magyarországi letelepedési engedély iránti kérelmét. A kormánybiztos szerint az ország érdeke, hogy minél több kínai befektetés valósuljon meg Magyarországon, ezért a kormány úgy döntött, hogy létrehozza a befektetési tartózkodási engedély intézményének jogi kereteit, az új jogszabály értelmében kedvezményes, 5 éves magyarországi tartózkodási engedélyt kaphatnak azok a kínai befektetők, akik legalább 250 ezer euróért (kb. 70 millió forintért) vásárolnak legalább 5 évre szóló, határozott idejű magyar állampapírt.

Szijjártó a Budapestet elkerülő tehervasúti gyűrű kiépítésének finanszírozásáról és kivitelezéséről is tárgyalt csütörtökön Pekingben Csiang Jao-ping kereskedelmi miniszterhelyettessel, valamint a Kínai Vasútépítési Vállalat (CCECC) és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) felsővezetőivel. A kínai kereskedelmi minisztériumban folytatott megbeszéléseken arról egyeztettek, miként tudják a beruházás finanszírozására felhasználni azt az egymilliárd eurós kínai hitelkeretet, amit a pekingi kormányzat még tavaly májusban különített el magyarországi fejlesztésekre.

A múlt héten Budapesten a MÁV és a CCECC által aláírt szándéknyilatkozat értelmében arról is folynak a tárgyalások, miként tudnak kínai cégek részt vállalni a projekt kivitelezésében. A kormánybiztos elmondta: a magyar kormánynak az a célja, hogy Magyarország legyen a távol-keleti áruk Nyugat-Európába való szállításakor az első számú közép-európai tranzitország. Ehhez arra van szükség, hogy a tehervonatok minél gyorsabb haladjanak át Magyarországon. Szijjártó szerint lehetőleg már jövő tavasszal meg kell indítani a vasútvonal kivitelezési munkáit.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott a kínai Wanhua IG vezetőivel is. A vállalat a világ második legnagyobb MDI- (metilén-difenil-diizocianát) előállítója. Termékeit egyaránt felhasználja az építőipar, az elektronikai ipar, a gépjárműipar, a bútoripar, a háztartási gépipar, a cipőipar, és számos más iparág. A Wanhua termékeit 40 országban értékesíti, a 2011-es árbevétele megközelítőleg 18,5 milliárd kínai jüan (670 milliárd forint) volt. A Wanhua többségi, stratégiai befektetőként van jelen a BorsodChemben, amely a hazai vegyipar kiemelkedő fontosságú vállalata, a Wanhua a BorsodChem meglévő kapacitásával együtt pedig a világ 2. legnagyobb izocionátgyártója.

A kormánnyal 2012 decemberében megkötött megállapodás alapján a Wanhua-csoport további 1,6 milliárd euró (470 milliárd forint) értékű befektetést hoz Magyarországra, amelyek a vegyiparba és energiaszektorba, elsősorban a kőolaj-feldolgozó, festék- illetve műanyaggyártáshoz kapcsolódó iparágakba összpontosulnak. Az első befektetések már 2013 folyamán megvalósulnak, és 2014-ben bontakoznak ki, mondta Szijjártó Péter.