Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Öt gazdag kínai már bevásárolta magát Magyarországra

2013.04.18. 10:31

Szijjártó Péter Pekingben átvette az első öt kínai befektetőtől a magyarországi letelepedési engedély iránti kérelmét. A kormánybiztos szerint az ország érdeke, hogy minél több kínai befektetés valósuljon meg Magyarországon, ezért a kormány úgy döntött, hogy létrehozza a befektetési tartózkodási engedély intézményének jogi kereteit, az új jogszabály értelmében kedvezményes, 5 éves magyarországi tartózkodási engedélyt kaphatnak azok a kínai befektetők, akik legalább 250 ezer euróért (kb. 70 millió forintért) vásárolnak legalább 5 évre szóló, határozott idejű magyar állampapírt.

Szijjártó a Budapestet elkerülő tehervasúti gyűrű kiépítésének finanszírozásáról és kivitelezéséről is tárgyalt csütörtökön Pekingben Csiang Jao-ping kereskedelmi miniszterhelyettessel, valamint a Kínai Vasútépítési Vállalat (CCECC) és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) felsővezetőivel. A kínai kereskedelmi minisztériumban folytatott megbeszéléseken arról egyeztettek, miként tudják a beruházás finanszírozására felhasználni azt az egymilliárd eurós kínai hitelkeretet, amit a pekingi kormányzat még tavaly májusban különített el magyarországi fejlesztésekre.

A múlt héten Budapesten a MÁV és a CCECC által aláírt szándéknyilatkozat értelmében arról is folynak a tárgyalások, miként tudnak kínai cégek részt vállalni a projekt kivitelezésében. A kormánybiztos elmondta: a magyar kormánynak az a célja, hogy Magyarország legyen a távol-keleti áruk Nyugat-Európába való szállításakor az első számú közép-európai tranzitország. Ehhez arra van szükség, hogy a tehervonatok minél gyorsabb haladjanak át Magyarországon. Szijjártó szerint lehetőleg már jövő tavasszal meg kell indítani a vasútvonal kivitelezési munkáit.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott a kínai Wanhua IG vezetőivel is. A vállalat a világ második legnagyobb MDI- (metilén-difenil-diizocianát) előállítója. Termékeit egyaránt felhasználja az építőipar, az elektronikai ipar, a gépjárműipar, a bútoripar, a háztartási gépipar, a cipőipar, és számos más iparág. A Wanhua termékeit 40 országban értékesíti, a 2011-es árbevétele megközelítőleg 18,5 milliárd kínai jüan (670 milliárd forint) volt. A Wanhua többségi, stratégiai befektetőként van jelen a BorsodChemben, amely a hazai vegyipar kiemelkedő fontosságú vállalata, a Wanhua a BorsodChem meglévő kapacitásával együtt pedig a világ 2. legnagyobb izocionátgyártója.

A kormánnyal 2012 decemberében megkötött megállapodás alapján a Wanhua-csoport további 1,6 milliárd euró (470 milliárd forint) értékű befektetést hoz Magyarországra, amelyek a vegyiparba és energiaszektorba, elsősorban a kőolaj-feldolgozó, festék- illetve műanyaggyártáshoz kapcsolódó iparágakba összpontosulnak. Az első befektetések már 2013 folyamán megvalósulnak, és 2014-ben bontakoznak ki, mondta Szijjártó Péter.