Árpád
-2 °C
4 °C

Sokkal könnyebb a diplomások élete

2013.04.19. 15:42
Kevés a magyar diplomás és a következő években csak kevesebb lesz. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban keveset költ az ország a felsőoktatására.

Megéri diplomát szerezni Magyarországon, ugyanis magasabb fizetésre és könnyebb elhelyezkedésre számíthatnak a pályakezdők - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) által készített elemzésből.

A diploma haszon

Az intézet adatai szerint minél magasabb a diplomások aránya egy társadalomban, annál nagyobb az egy főre eső GDP értéke, valamint annál nagyobb az egy főre eső befizetett adóösszeg is.

A GVI elemzése szerint a diplomások számának növekedésével csökken a korrupció észlelésének aránya is, ráadásul jelentősen nő a bejelentett szabadalmak száma is. Magyarországon 20 százalékos diplomás arány mellett egymillió főre 4,4 szabadalom jut Japánban 104 jut ugyanennyi emberre, 44 százalékos aránynál . A diplomások arányának növekedésével látványosan nő a születéskor várható élettartam: Magyarországon 74 év, Új-Zélandon 40 százalékos felsőfokú végzettségi arány mellett (ami a magyar kétszerese) 81 év a várható élettartam.

A magas iskolai végzettségűek sokkal inkább vesznek részt a választásokon. Az általános iskolai végzettségűek 78 a diplomások 87 százaléka adta le voksát legutóbb a választáson.

Keveset költünk felsőoktatásra

Magyarországon a költségvetéséből kevés pénzt fordít az állam a felsőoktatásra. A legfejlettebb államok átlagosan a GDP 1,4 százalékát, míg Magyarország csak 1,1 százalékát, bő 300 milliárd forintot költ erre. Ettől nem függetlenül az egy hallgatóra jutó kiadások GDP-hez mért aránya hazánkban 1991 óta az ötödére esett . Ez azt jelenti, hogy az egy hallgatóra jutó kiadások összege az OECD átlaga alatt van.

Sokszor hallani, hogy túl sok a diplomás van Magyarországon. A GVI adataiból ennek az ellenkezője derül ki. Míg az Egyesült Államokban vagy Kanadában 51 illetve 40 százaléka rendelkezik ilyen fokozattal, Magyarországon csak 19,6.

Kevés a diplomás

Ez annak ellenére alacsony, hogy a rendszerváltást követően drasztikusan nőtt a felsőokatatásban résztvevők száma. Míg 1990-ben 100 ezren, addig 2005-ben 380 ezren jártak főiskolákra, egyetemkre. Ez 2010-re némileg csökkent: 318 ezren vettek részt a képzésben.

Az intézet számítása szerint a 2012-ben bevezett felsőoktatási létszámkorlátozás miatt legalább 2 százalékponttal lesz kevesebb diplomás az országban 2020-ra, mint ami az egyéb társadalmi folyamatokból következne. A vállalatok viszont egyre több diplomást kívánnának foglalkoztatni. A gazdaság növekedésének gátjává is válhat, ha nem állnak rendelkezésre megfelelően képzett szakemberek az országban.

Kellenek a cégeknek

Magyarországon a diplomások jóval nagyobb eséllyel találnak maguknak munkát, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők. A felsőfokú végzettségűek foglalkoztatási rátája 12 százalékponttal magasabb, mint a középfokú végzettségűeké – ez az arány magasabb, mint az OECD átlag.

Ez azt is jelenti, hogy a diplomások munkanélkülisége a legalacsonyabb: négy százalék. Képzési területenként azonban jelentősek az eltérések. Míg a társadalomtudományi, agrár és művészeti területen 11-12, addig az informatikai, gazdasági, orvosi végzettségűek körében csak 4-6 százalék a munkát keresők aránya.

A diplomások jóval többet keresnek Magyarországon, mint a középfokú végzettségűek. A diplomás férfiak két és félszer, a nők kétszer annyit keresnek, mint az érettségivel rendelkezők. Magyarországon egy ember teljes élethosszát tekintve magasabb a diploma haszna, mint a többi OECD országban. A friss diplomások közül az informatikai végzettségűek és a pénzügyi területen dolgozók keresik a legtöbbet.

A GVI adatai alátámasztják azt, hogy megéri tanulni. A diplomásoknak könnyebb lesz az életük, hiszen magasabb jövedelemre számíthatnak. Ráadásul a társadalomnak is jó, ha sok a magasan képzett ember, mert több lesz az adóbevétel, és magasabb a GDP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?