Árpád
-2 °C
3 °C

Kidobták a briteket az elitből

MTI/Index
2013.04.19. 20:25

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását a Fitch Ratings. A cég egyebek mellett azzal indokolta a pénteken nyilvánosságra hozott döntést, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája az eddig vártnál magasabban, valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 100 százaléka felett tetőzik az évtized közepén. Korábban a Fitch csak 96-97 százalékos államadósság-tetőzést várt. A hosszú lejáratú szuverén brit hazai és külső adósság besorolása így "AA plusz"-ra módosult.

A legnagyobb euróövezeten kívüli uniós gazdaságnak számító Nagy-Britannia már a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást. A Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal, "Aa1"-re rontotta a brit kötvénykötelezettségek osztályzatát. Ők arra hivatkoztak, hogy a brit gazdaság stagnálása várhatóan az évtized második feléig eltart, és a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

Jóllehet az államháztartási hiányt a kormányzatnak a 2009-2010-es pénzügyi évben mért - békeidőben példátlan - 11,2 százalékos GDP-arányos szintről sikerült jelentősen csökkenteni, a deficit még az idén is eléri a hazai össztermék 7,4 százalékát, és várhatóan a jelenlegi kormányzati ciklus végére sem csökken 6 százalék alá.

Az AAA-minősítéssel rendelkező országok köre egyre szűkebb. Míg a JP Morgan szerint 2007-ben még a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, 2012 végére ez az arány 15 százalékra csökkent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?