Szilárda
-4 °C
3 °C

Leteszik a Lego-gyár első kockáját

2013.04.19. 07:30 Módosítva: 2013-04-19 14:54:48

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével helyezik el a dán Lego új gyárának alapkövét, pontosabban az e célra szolgáló időkapszulát ma Nyíregyházán. Az eseményen részt vesz Tom Norring, a Dán Királyság nagykövete, Bali Padda, a Lego Csoport ügyvezető alelnöke, valamint Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros polgármestere.

A családi tulajdonú dán cégnek Nyíregyházán már van egy működő gyára, amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Lego-játékokat gyártják. Az anyavállalatnál az idén február elején azt közölték, hogy a dániai Billundban lévő központi gyárból termelést csoportosítanak át külföldi üzemeikbe, egyebek közt Magyarországra.

A nyíregyházi ipari parkban működő Lego Manufacturing Kft. évente átlagosan 1200-1300 embert foglalkoztat; ebben az üzemben gyártják a Lego összes Duplo kockáját, és itt működik a Lego teljes fröccsöntő kapacitásának egyötöde.

A társaság 200 millió eurós (mintegy 60 milliárd forint) beruházással építi fel új gyárát Nyíregyházán, amely a tervek szerint 2014-re készül el. A 122 ezer négyzetméteres ipari létesítményben műanyag fröccsöntő üzemet, dekorációs, feldolgozó és csomagoló részleget, raktárt, valamint egyéb termelési kiszolgáló gyárrészeket alakítanak ki.

A Lego Manufacturing Kft. és a kormány hétfőn kötött stratégiai együttműködési megállapodást Budapesten. A szerződést Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára és Martin Svejda, a Lego beruházási igazgatója írta alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!