Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Varga Mihály meglepte az IMF-et

2013.04.20. 22:54
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselőivel a technikai együttműködés lehetőségeiről, svájci partnerével pedig a magyar munkavállalás liberalizálásáról és a svájci bankokban vezetett magyar számlákról kért felvilágosítás ügyéről tárgyalt Washingtonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a két pénzügyi világszervezet tavaszi gyűlése alkalmából tartózkodik az amerikai fővárosban.

Varga Mihály washingtoni konzultációi során Reza Moghadammal, a valutaalap európai főosztályának igazgatójával, Tanosz Arvanitisszel, a Magyarországgal tárgyaló IMF-küldöttség vezetőjével és Johann Schneider-Ammann svájci gazdasági miniszterrel is tárgyalt.

A miniszternek a magyar konvergenciaprogram beterjesztése óta először volt alkalma közvetlenül tájékoztatni a valutaalap illetékeseit. Varga Mihály elmondta, az IMF-nél pozitívan fogadták azt, hogy "rendkívül kedvező" a magyar államháztartás egyensúlyi pozíciója.

Hátbaveregették

"A tavalyi 2 százalékos államháztartási hiány nemcsak számunkra, hanem a valutaalap és a Világbank képviselői számára is kedvező fejlemény volt" - mondta az MTI-nek nyilatkozva a miniszter.

"Megállapodtunk, hogy a kapcsolat konzultációs szinten mindenképpen megmarad, törekszünk arra, hogy azokat az eszközöket, amelyeket a Valutaalap és a Világbank segítségként tud nyújtani, azokat mi is használjuk" - hangoztatta Varga Mihály. Példaként említette, hogy a Világbanknál felhalmozott tudás hasznos segítségként szolgálhat a nyugdíjreform vagy a romastratégia ügyében.

Szó nincs hitelkeretről

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy felmerült-e valamilyen formában egy esetleges IMF-hitelszerződés ügye, Varga Mihály kijelentette: ez csak olyan értelemben került szóba, hogy a kedvező államháztartási egyensúly ismeretében és a februári devizakötvény-kibocsátás után "az IMF illetékesei is úgy érzik: Magyarországnak most nincs szüksége semmiféle olyan pénzügyi segítségre, amilyet ők kínálni akartak nekünk". Mint mondta, a valutaalap központjában folytatott tárgyalásain több szó esett a technikai együttműködés kérdéseiről, mint a pénzügyi segítségről.

"Világos, hogy az ország finanszírozása erre az évre biztosított, tehát 2013-ban egy ilyen megállapodás szükségének nem is kell felmerülnie. A kérdés az, hogy 2014-ben szükség lehet-e majd egy ilyen megállapodásra" - nyilatkozta a miniszter.

"Meg tudtam erősíteni, hogy egy biztonsági háló kialakításakor továbbra is látnánk értelmét az együttműködésnek, de nyilván azok a kérdések, amelyekben korábban nem tudtunk megállapodni - nevezetesen a bankadó ügye - akadályozzák, hogy megállapodásra jussunk" - mondta.

A svájci bankszámlák adatait akarjuk

A svájci partnerével folytatott megbeszéléséről szólva a nemzetgazdasági miniszter kitűnőnek nevezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Mint mondta, Svájcból több mint kétmilliárd eurónyi működő tőke érkezett Magyarországra.

Schneider-Ammann svájci miniszter tájékoztatta magyar kollégáját arról, hogy hazájában jövőre jár le az a szabályozás, amely a munkaerő szabad áramlását Magyarországgal kapcsolatban akadályozza. A tárgyaláson a magyar miniszter felvetette a magyar állampolgárok svájci bankszámláival kapcsolatban kért tájékoztatás ügyét.

"Hangsúlyoztam, hogy Magyarország nem olyan dolgot kér, ami egy ország belügyeibe való beavatkozást jelentene, de igényt tartunk arra, hogy azokat s svájci számlákat megismerhessük, amelyeken adóelkerülési célból, vagy valamilyen illegális forrásból származó jövedelmet helyeznek el" - mondta Varga Mihály, aki az ügyben svájci kollégája hozzájárulását és közreműködését kérte.

Varga Mihály elmondta, hogy a nap folyamán Charles Collyns-szal, a nemzetközi ügyekért felelős amerikai pénzügyminisztériumi államtitkárral át fogja tekinteni a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok, valamint a globális gazdasági folyamatok aktuális kérdéseit. A miniszter a washingtoni magyar nagykövetségen a helyi magyarság képviselőit is tájékoztatta a magyar gazdaság helyzetéről.

IMF: Nehéz idők jönnek

Globálisan egyenetlen gazdasági felépülés következik - figyelmeztette szombaton a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világ vezetőit, és felszólította őket, hogy tegyenek többet a gyorsabb növekedés és a munkahelyteremtés elősegítéséért.

Határozott cselekvésre van szükség a fenntartható növekedés táplálásához, és ahhoz, hogy a globális gazdaság lendülete helyreálljon - közölte egy nyilatkozatban a Nemzetközi Valutaalap stratégiai irányító testülete.

A Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) felszólította ugyanakkor az Egyesült Államokat és az érintett európai országokat, hogy késedelem nélkül ratifikálják az IMF kvótarendszerének reformjáról még 2010-ben elfogadott megállapodást. Ez a megállapodás nagyobb súlyt adna a feltörekvő országoknak a nemzetközi pénzügyi szervezet döntéshozatalában. Az amerikai és európai késlekedés az egyik fő, konfliktusokkal járó téma az IMF-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!