Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga Mihály meglepte az IMF-et

2013.04.20. 22:54
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselőivel a technikai együttműködés lehetőségeiről, svájci partnerével pedig a magyar munkavállalás liberalizálásáról és a svájci bankokban vezetett magyar számlákról kért felvilágosítás ügyéről tárgyalt Washingtonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a két pénzügyi világszervezet tavaszi gyűlése alkalmából tartózkodik az amerikai fővárosban.

Varga Mihály washingtoni konzultációi során Reza Moghadammal, a valutaalap európai főosztályának igazgatójával, Tanosz Arvanitisszel, a Magyarországgal tárgyaló IMF-küldöttség vezetőjével és Johann Schneider-Ammann svájci gazdasági miniszterrel is tárgyalt.

A miniszternek a magyar konvergenciaprogram beterjesztése óta először volt alkalma közvetlenül tájékoztatni a valutaalap illetékeseit. Varga Mihály elmondta, az IMF-nél pozitívan fogadták azt, hogy "rendkívül kedvező" a magyar államháztartás egyensúlyi pozíciója.

Hátbaveregették

"A tavalyi 2 százalékos államháztartási hiány nemcsak számunkra, hanem a valutaalap és a Világbank képviselői számára is kedvező fejlemény volt" - mondta az MTI-nek nyilatkozva a miniszter.

"Megállapodtunk, hogy a kapcsolat konzultációs szinten mindenképpen megmarad, törekszünk arra, hogy azokat az eszközöket, amelyeket a Valutaalap és a Világbank segítségként tud nyújtani, azokat mi is használjuk" - hangoztatta Varga Mihály. Példaként említette, hogy a Világbanknál felhalmozott tudás hasznos segítségként szolgálhat a nyugdíjreform vagy a romastratégia ügyében.

Szó nincs hitelkeretről

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy felmerült-e valamilyen formában egy esetleges IMF-hitelszerződés ügye, Varga Mihály kijelentette: ez csak olyan értelemben került szóba, hogy a kedvező államháztartási egyensúly ismeretében és a februári devizakötvény-kibocsátás után "az IMF illetékesei is úgy érzik: Magyarországnak most nincs szüksége semmiféle olyan pénzügyi segítségre, amilyet ők kínálni akartak nekünk". Mint mondta, a valutaalap központjában folytatott tárgyalásain több szó esett a technikai együttműködés kérdéseiről, mint a pénzügyi segítségről.

"Világos, hogy az ország finanszírozása erre az évre biztosított, tehát 2013-ban egy ilyen megállapodás szükségének nem is kell felmerülnie. A kérdés az, hogy 2014-ben szükség lehet-e majd egy ilyen megállapodásra" - nyilatkozta a miniszter.

"Meg tudtam erősíteni, hogy egy biztonsági háló kialakításakor továbbra is látnánk értelmét az együttműködésnek, de nyilván azok a kérdések, amelyekben korábban nem tudtunk megállapodni - nevezetesen a bankadó ügye - akadályozzák, hogy megállapodásra jussunk" - mondta.

A svájci bankszámlák adatait akarjuk

A svájci partnerével folytatott megbeszéléséről szólva a nemzetgazdasági miniszter kitűnőnek nevezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Mint mondta, Svájcból több mint kétmilliárd eurónyi működő tőke érkezett Magyarországra.

Schneider-Ammann svájci miniszter tájékoztatta magyar kollégáját arról, hogy hazájában jövőre jár le az a szabályozás, amely a munkaerő szabad áramlását Magyarországgal kapcsolatban akadályozza. A tárgyaláson a magyar miniszter felvetette a magyar állampolgárok svájci bankszámláival kapcsolatban kért tájékoztatás ügyét.

"Hangsúlyoztam, hogy Magyarország nem olyan dolgot kér, ami egy ország belügyeibe való beavatkozást jelentene, de igényt tartunk arra, hogy azokat s svájci számlákat megismerhessük, amelyeken adóelkerülési célból, vagy valamilyen illegális forrásból származó jövedelmet helyeznek el" - mondta Varga Mihály, aki az ügyben svájci kollégája hozzájárulását és közreműködését kérte.

Varga Mihály elmondta, hogy a nap folyamán Charles Collyns-szal, a nemzetközi ügyekért felelős amerikai pénzügyminisztériumi államtitkárral át fogja tekinteni a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok, valamint a globális gazdasági folyamatok aktuális kérdéseit. A miniszter a washingtoni magyar nagykövetségen a helyi magyarság képviselőit is tájékoztatta a magyar gazdaság helyzetéről.

IMF: Nehéz idők jönnek

Globálisan egyenetlen gazdasági felépülés következik - figyelmeztette szombaton a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világ vezetőit, és felszólította őket, hogy tegyenek többet a gyorsabb növekedés és a munkahelyteremtés elősegítéséért.

Határozott cselekvésre van szükség a fenntartható növekedés táplálásához, és ahhoz, hogy a globális gazdaság lendülete helyreálljon - közölte egy nyilatkozatban a Nemzetközi Valutaalap stratégiai irányító testülete.

A Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) felszólította ugyanakkor az Egyesült Államokat és az érintett európai országokat, hogy késedelem nélkül ratifikálják az IMF kvótarendszerének reformjáról még 2010-ben elfogadott megállapodást. Ez a megállapodás nagyobb súlyt adna a feltörekvő országoknak a nemzetközi pénzügyi szervezet döntéshozatalában. Az amerikai és európai késlekedés az egyik fő, konfliktusokkal járó téma az IMF-ben.