Eddig nem szállt el a hiány

2013.04.22. 15:57 Módosítva: 2013.04.22. 16:40

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya márciusban 154,1 milliárd forint volt, az első három hónapban a deficit 493,6 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 56,0 százaléka - közölte végleges adatait hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az adatok megegyeznek az előzetes értékekkel. Éves szinten 881,3 milliárd forintos hiányt vár az NGM.

 

Az NGM közleménye szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 137,5 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 0,6 milliárd forintos többlettel, míg az elkülönített állami pénzalapok 17,2 milliárdos hiánnyal zártak.

Sokkal jobb, mint egy éve

A múlt év márciusában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 230,9 milliárd forint volt, az első három hónapban a hiány 517,5 milliárd forintot tett ki, ami az akkori éves előirányzat 85,2 százaléka volt.

Több bevétel, több kiadás

A minisztérium tájékoztatásából kiderül (ami pdf-ben itt olvasható), hogy tavaly márciushoz képest 223 milliárd forinttal lett több a bevétel. A bevételeket egyrészt egyes adóbevételek – főként az általános forgalmi adó - előző évet meghaladó befizetései, valamint az idén bevezetett új adónemekből befolyt pénzek nyomták meg, és a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok is több bevételt könyveltek el.

A bevételek mellett azonban 125 milliárddal nagyobb lett a költségvetés kiadási oldala is: ez főként egyes költségvetési szervek többletkiadásával magyarázható - a költségvetési szervek egyenlegét nagymértékben módosítja a 2012. május 1-jétől, valamint a 2013. január 1-jétől átvett önkormányzati intézmények.

Kamatra kevesebb ment el

A kamatkiadások márciusában 75,5 milliárd forintra rúgtak, ez 14,7 milliárddal kevesebb a tavaly márciusi kamatkiadásnál. A kamatbevételek 6,6 milliárd forintos szintet értek el, 4,6 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (68,9 milliárd forint) így összességében 10,1 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakához képest, mely elsősorban a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

Kevés érkezett tranzakciós illetékből

A pénzügyi tranzakciós illetékből 27,5 milliárd forintnyi bevétel folyt be, ami az éves előirányzatnak csupán a 9,1 százaléka - írja a portfolio.hu. Időarányosan már 54 milliárd forintnál kellene járjon az illetékbevétel, vagyis a tervezett fele jött össze eddig. A januártól bevezetett tranzakciós illeték után az első befizetési kötelezettség februárban volt esedékes, pénzforgalmi szemléletben 301 milliárd forintot tervezett be a kormány. Az NGM azonban azt nem közölte, hogy a pénzintézetek vagy az államkincstár befizetéseiből fakad-e az elmaradás.