Jolán
2 °C
4 °C

Mit vegyen, aki részvényt akar?

2013.04.22. 13:08
A tartós jegybanki pénzáradatnak köszönhetően az elmúlt kilenc hónapban emelkedtek a részvénypiacok. A bizakodó tőzsdei hangulatból főként a kockázatosabb papírok profitáltak. Most azonban vége a bóvli-ralinak, mondja Matt Siddle, a Fidelity European Growth Fund portfóliókezelője, aki szerint jó hír a részvénypiaci optimizmus csökkenése.

A befektetési ciklus bizakodó hangulatú szakasza az elmúlt év júliusában kezdődött, amikor Mario Draghi ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz az euró megmentéséért - mondja Matt Siddle, a Fidelity portfóliókezelője. A piaci szereplők eufóriája valóságos bóvli-ralit indított el, amelyet a banki részvények vezettek. Ezen belül is a legkockázatosabb európai bankházak árfolyamai emelkedtek a legerőteljesebben.

Az olaszországi választási patthelyzet és a Ciprus talpra állítását célzó szokatlan mentőakció nyomán azonban most újra kijózanodnak a részvénypiacok: a befektetők lassan eredményeket akarnak látni, már nem elégszenek meg a javulás puszta reményével. A bizakodó hangulatú szakasz vége egyben a bóvli-rali végét is jelenti.

Mindez első hallásra elég sötét piaci kilátásokat sejtet. A befektetési ciklusban azonban a bizakodást a növekedés szakasza követi, és az összességükben javuló főbb mutatók is azt jelzik, hogy a következő piaci szakasz küszöbén állunk, még akkor is, ha a politikai zavargások okozta kockázatok még mindig jelen vannak.

A növekedési szakaszban azonban rögtön elválik az ocsú a búzától. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minőségi részvények, amelyek a likviditás által hajtott optimizmus-rali idején lemaradtak a spekulatív papírok árfolyam-emelkedése mögött, most elemelkednek a nagy tömegtől.

Ez egyértelmű – hiszen korábban sem estek túlságosan nagy mértékben. Még fontosabb azonban az a tény, hogy a teljes piaci ciklust tekintve – tehát hosszú távon összességében – a minőségi részvények vezetnek. Ezért a gyors, meredek árfolyam-emelkedés helyett érdemes türelmesen kivárni a minőségi vállalatok által hosszú távon kínált jobb árfolyamokat.

Mivel most lépünk át a növekedési szakaszba, a mostani különösen jó időpont a minőségi részvényekbe történő befektetésre, amelyek most mind a piaccal, mind más befektetési osztályokkal, pl. a vállalati kötvényekkel összevetve ritkán látott, kedvező lehetőségeket kínálnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?