Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Fogalmunk sincs, mennyit ér a lakásunk

2013.04.22. 08:13 Módosítva: 2013-04-22 08:24:22

A városokban élő magyar lakástulajdonosok ingatlanuk eladási árát az országos átlag lakásárakhoz képest alulbecslik, míg a községekben élők felülbecslik a tényleges árhoz képest. Ráadásul a községekben élő ingatlantulajdonosok becslése közelíti meg legjobban a tényleges ingatlanárakat, ám tulajdonképpen ez egy különös és kissé bizarr derűlátás, mivel nem gondolják, hogy az országos átlagárakhoz képest ennyire keveset érne az ingatlanuk − derül ki a Tárki őszi vizsgálatából.

A magyarok 87 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él. A tulajdonban lévő ingatlanok átlagosan 80 négyzetméteresek, 2-3 szobásak, kétharmaduk családi ház. Az ingatlantulajdonosok értékbecslése a Tárki által elvárt szerint alakult, a nagyobb települések jobb piaci viszonyai magasabb lakásértéket valószínűsítenek. Minél alacsonyabb ugyanis a közigazgatási egység, annál kisebb az ingatlanok négyzetméterára. Ugyanakkor míg Budapesten, a megyeszékhelyeken és a városokban a KSH átlagos lakásárához képest a megkérdezettek alacsonyabbnak becslik ingatlanuk eladási árát, a községekben fordított a helyzet: nemcsak hogy az általános ár magasabb a ténylegeshez képest, hanem a becsült eladhatósági érték is.

Összességében a felmérés szerint a községekben élő tulajdonosok becslése közelíti meg legjobban a KSH-adatokat, ugyanakkor egyfajta "torz optimizmus" jellemzi ezt, hiszen nem gondolják, hogy az országos átlagárakhoz képest ennyire keveset érne az ingatlanuk (az országos átlag körülbelül felére becsülik, holott az még annál is alacsonyabb).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?