Szilvia
5 °C
16 °C

Génmódosított baktériumok csináltak dízelt

2013.04.22. 22:06

Genetikailag módosított baktériumokkal állítottak elő a hagyományos fosszilis dízel üzemanyaggal vegyileg azonos bioüzemanyagot brit tudósok - írja az Egyesült Államok tudományos akadémiájának hivatalos közlönye, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

A baktériumok által előállított bioüzemanyagot a fosszilis eredetű üzemanyaggal való kémiai azonosságnak köszönhetően a motorok átalakítása nélkül lehet majd használni. A módszer kidolgozása azonban még csak kezdeti laboratóriumi fázisban van. Az eljárás keretében szabad zsírsavakból anyagcserével állítanak elő különféle szénhidrogéneket genetikailag módosított Escherichia-coli baktériumok.

Bélbaktériumok zsírsavakkal

A brit Exeter egyetem kutatói Thomas Howard vezetésével, a Shell Technology Centers kutatónak együttműködésével bélbaktériumok génjeit juttattak be különféle baktériumokba, majd azokat zsírsavakból álló táptalajon tenyésztették. A baktériumok a táptalajon a dízellel vegyileg azonos különféle alkánokat (telített szénhidrogének) és alkéneket (telítetlen szénhidrogének) állítottak elő anyagcsere útján.

A jelenleg rendelkezésre álló bioüzemanyagokat előállításuk után valamilyen módon finomítani kell, mivel a forgalomban lévő motorokban közvetlenül nem használhatóak, legfeljebb csak hagyományos fosszilis üzemanyagokhoz kevert adalék formájában.

A fosszilis üzemanyag kiváltása volt a cél

"Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy kereskedelmi tételben előállítható és a jelenleg alkalmazott motorokban közvetlenül használható bioüzemanyagot állítsunk elő" - nyilatkozta John Love, az Exeter egyetem kutatója. "Hatalmas előrelépés lenne a széndioxid-kibocsátás 2050-ig 80 százalékos csökkentésére kitűzött cél elérésében, ha széndioxid-semleges módon kereskedelmi tételekben tudnánk hagyományos dízel üzemanyagot előállítani" - mondta.

A világ növekvő energiaigényének függvényében rendkívül csábító kilátás olyan üzemanyagforrásra szert tenni, ami teljes mértékben független az olaj áringadozásától és az olajellátást bizonytalanná tévő politikai feszültségektől - írta a PNAS.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?