Júniusban indulhat az új hitelprogram

2013.04.22. 09:39

Az új NGM-vezetéssel jó a viszonyuk a bankoknak, de a jegybank és a pénzügyi felügyelet vezetője is abszolút tekintélynek számít – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Világgazdaságnak. Az árfolyamgátba az érintettek fele is beléphet, míg a nem teljesítő adósoknak új programot dolgoznak ki a bankok.

Szerinte Európában a magyarországi bankszektor a leginkább túlterhelt, az extraterhek a bankszektor versenyképességét is veszélyeztetik. A kormánynak már évek óta jelezték, hogy ilyen feltételek mellett a bankszektor nem képes betölteni azt az alapvető feladatát, hogy a gazdaságot gyorsan dinamizálja, és növekedési pályára állítsa.

"Amikor a bankszektor múltbéli nyereségességét értékeljük, csalóka számokat látunk. A szektor tőkearányos nettó nyeresége az elmúlt 20 évben nem érte el a 3 százalékot. Az utóbbi időszak iparági szinten veszteséges. A néhány nyereséges bank közül nem egynek a tőkére vetített eredménye pedig messze alatta van az állampapírokon elérhető hozamnak is" - mondta Kovács.

Szerinte Magyarországon a hitelkínálat és a kereslet azonos mértékben esett vissza, ennek megfelelően a gazdaságunk egy alacsonyabb fejlődési pályára állt be. A kereslet élénkítése érdekében azt kellene elérni, hogy a gazdasági környezet fejlődjön, a vállalkozók elhiggyék, hogy Magyarországon érdemes beruházni.

"A Magyar Bankszövetség felajánlotta a jegybank számára, hogy biztosítja a program feltételeinek a kialakításához szükséges szakmai együttműködést. Mi úgy gondoljuk, májusban kialakulhatnak az általános hitelfeltételek, amelyek alapján a hitelintézetek le tudnak szerződni a jegybankkal. Abban bízunk, hogy június 1-től elindulhat a program" - mondta a bankszövetség főtitkára.