Szilvia
5 °C
16 °C

Újabb titkos óriás vett magyar kötvényeket

2013.04.22. 08:01
Megosztotta a hazai alapkezelőket a tavaly ősszel piacra dobott Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK), amiből már több mint 1,5 milliárd eurónyi fogyott. Sokaknak nem tetszik a másodpiaci kereskedés hiánya.

Rövid futamidejű eszközöket tartó, elsősorban likviditási alapoknál volt megfigyelhető olyan tendencia, hogy jelentősebb tételben vettek PEMÁK-ot, hiszen a 4,7 százalékos kamat mellett az euró és a forint közti kamatkülönbözet további hozamot jelent forintban. Így mindent figyelembe véve akár 6,5−8 százalékot is el lehet érni ezeken a kötvényeken, ami nagyjából két százalékponttal magasabb a normál, klasszikus egy nap és két hét közti futamidejű magyar eszközöknél − mondta a Napi Gazdaság kérdésére Rába Zoltán, az Equilor Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Szerinte nem meglepő, hogy az alapkezelők elkezdtek érdeklődni az euróalapú inflációkövető kötvény iránt, hiszen a forintpapírok hozama fokozatosan csökken.

Rába Zoltán kérdésünkre elárulta: náluk egy intézményi portfólióban van 15 százaléknyi PEMÁK, a likviditási alapjuknál egyelőre gondolkodnak ilyen kötvények vásárlásán. A szakember szerint az év elején tapasztalt felfutást részben a likviditási alapok okozhatták, hiszen ezeket minden év elején újra feltöltik új eszközökkel.

Mi a kibocsátás kezdetén úgy döntöttünk, hogy nem foglalkozunk ezzel a kötvénytípussal, mivel alacsony a likviditása, nincs másodpiaca − mondta Nagy Jenő, az ING Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Azt Rába Zoltán is kiemelte, hogy a kötvényeknek nincs hivatalos másodpiacuk, mint a Magyar Államkötvényeknek, azonban szerinte ez nem zárja ki, hogy két piaci szereplő megegyezzen és egymás között kereskedjen a PEMÁK-kal.

A kötvények hozama az eurózóna inflációjához kötött, ami fokozatosan csökken, mi arra számítunk, hogy akár 1,5 százalék alá is folytatódhat a visszaesés − mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A PEMÁK vonzerejét mindig a likvidebb, másodpiaccal rendelkező euróban denominált magyar állampapírok (REPHUN) hozamához érdemes hasonlítani.

A Mol lehet a titokzatos vevő?

Korábban többször felvetődött, hogy januárban egy nagy vásárló lehetett a PEMÁK piacán, hiszen néhány nap alatt több százmillió eurónyi fogyott a papírból. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta frissülő statisztikája szerint ez a vevő valószínűleg az egyik hazai nagyvállalat lehetett, hiszen a nem pénzügyi vállalatok devizabetéteinek összege decemberben 212,3 milliárd forinttal csökkent tranzakció következtében. Hasonlóan kimagasló visszaesés az utóbbi időszakban nem volt, így joggal feltételezhető, hogy valamelyik vállalat tette át a pénzét PEMÁK-ba. Piaci pletykák szerint a Mol Nyrt. lehetett ez a cég, melyben közel 25 százalékos tulajdonrésze van a magyar államnak, kérdésünkre azonban az olajtársaság nem árulta el, miben tartja nagyságrendileg egymilliárd eurónyi pénzeszközét. Mint írták: a portfólió kezelésének részletei eddig sem voltak nyilvánosak, ez minden cég saját optimalizálási terepe.

Jelenleg a 2016-ban lejáró REPHUN-t a piacon 4 százalék körül lehet megvásárolni, ami azt jelenti, hogy másfél százalékos eurózónás infláció mellett a PEMÁK is körülbelül ezt a hozamot produkálja. Természetesen a PEMÁK esetében figyelembe kell venni az átárazódást, hisz ha az eurózóna inflációja csökken, akkor a PEMÁK is egyre kevesebbet hoz, míg a REPHUN esetében a mostani vásárlással bebiztosítható az éves 4 százalék körüli hozam − teszi hozzá Bebesy. Szerinte az alapoknak két esetben lehet érdemes venni a papírból, egyrészt ha azon magasabb hozamot tudnak elérni, mint a magyar eurós kötvényeken, másrészt ha előny a kisebb volatilitás, hisz a PEMÁK-nak nincs kifejezetten másodpiaca, így a piaci ingadozások kevésbé látszanak meg rajta. Szerinte az utóbbi hetekben egyrészt a REPHUN-ok hozamemelkedésének, illetve az eurózónás infláció csökkenésének köszönhetően lassulhatott a PEMÁK értékesítése.

Néhány konkrét alapot megvizsgálva az derül ki, hogy a 1,5 milliárd eurónyi PEMÁK számottevő része kerülhetett hazai alapokba. Az Erste Nyíltvégű Abszolút Hozamú Befektetési Alap például március végén közel 7 milliárd forintnyi eszközéből tíz százalék feletti részt képviseltek ezek a kötvények. Szintén tíz százalék felett van az állomány a Concorde Platina Gamma Származtatott Befektetési Alapjában, mely összesen 3,6 milliárd forintot kezel. Ennél pontosabb számokat tett közzé a Pioneer, mely Magyar Kötvény Alapjában hatszázaléknyi PEMÁK-ot tart, ez a 7,7 milliárd forintos eszközérték mellett 463 millió forintot jelent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?