13 milliárd mínusz után újat nyitnak

2013.04.23. 17:14
13 milliárd forintos kár érte a magyar államot a moszkvai kereskedelmi kirendeltség épületének előnytelen eladása miatt, most újat nyitnak helyette. Az ügyletről a Gyurcsány-kormány döntött, mégis négy alacsonyabb beosztású hivatalnokot gyanúsítottak meg.

Megnyílt a magyar kereskedelmi képviselet Moszkvában – írja a keddi Magyar Hírlap. 2008-ban az akkori kormány a gyanú szerint 13 milliárd forintos kárt okozva adott túl egy ugyanilyen funkciójú épületen. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerint „a kormány fő gazdaságpolitikai célkitűzése, hogy Magyarországot Európa termelési központjává tegye”, ehhez járul hozzá az kereskedelmi képviselet.

Nem is annyira új?

Az ügyészség három éve nyomoz a Gyurcsány-kormányhoz köthető egyik legzavarosabb ügyben, ami a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása kapcsán robbant ki. A kereskedőház eladásáról 2008 márciusában kötött szerződést a moszkvai nagykövet egy luxemburgi céggel, a Diamond Airrel.

A Viktor Vekszelberg orosz oligarcha érdekeltségébe tartozó luxemburgi cég 3,5 milliárd forintot fizetett ki a Lurdy-ház méretű ingatlanért. A szerződéskötés előtt nem írtak ki pályázatot, pedig kötelező lett volna és a vételárat is egy elavult értékbecslés alapján állapították meg. Emiatt a magyar ügyészségen felmerült a hűtlen kezelés gyanúja.

2008 júliusában aztán, érezve a bizonytalanságokat, zártkörű pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, amelyen a Diamond Air nyert, pontosan akkora összegű ajánlattal, mint amelyet egyébként egyszer már átutalt. 2008 novemberében meg is kötötték az erről szóló, második adásvételi szerződést.

A Diamond Air nem sokkal a megvásárlás után nagyjából 17 millirád forintért adta tovább az ingatlant az orosz államnak, de az ügyészség szerint is legalább 6 milliárdot ért az épület, szemben a 2008-as 3,5 milliárdos vételárral.

A legmagasabb szint

Információink szerint azt nem tudja az ügyészség, hogy mi állhatott az ügy hátterében, miért érhette meg áron alul eladni az ingatlant. Így azoknak a kormányváltás előtt hangoztatott pletykáknak sem tudtak utánajárni, hogy elképzelhető-e, hogy valójában drágábban adták el az épületet, a befolyó pénzt pedig burkolt pártfinanszírozásra fordították.

Az ügyben az Császy Zsoltot, MNV egykori értékesítési igazgatóját, Székely Árpádot, korábbi moszkvai nagykövetet, Fekszi Mártát a Külügyminisztérium egykori államtitkárát és Tátrai Miklóst, az MNV korábbi vezérigazgatóját gyanúsítják. Magasabb tisztségeket betöltő politikusok, vagy egykori kormánytagok ellen az ügyészség nem indított eljárást.

Szijjártó Péter januárban azt mondta: fontos, hogy mindent kiderítsenek az ügyről, mert az szerinte lejárathatja Magyarországot Oroszország előtt.