Megalakult az állami Mal

2013.04.23. 19:59

Megalakították budapesti székhellyel, Nemzeti-MAL-A Alumíniumtermelő Zrt. néven az új állami tulajdonú timföldgyárat. A társaságot ötmillió forint jegyzett tőkével március végén jegyezték be a cégjegyzékbe, fő tevékenysége az alumíniumgyártás. A vezérigazgató Eiterer Antal, a tulajdonosi jogokat egyedüli részvényesként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja.

Az ajkai timföldgyár felszámolását február 27-én rendelte el a Veszprémi Törvényszék egy hitelező kérelmére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményben tudatta, hogy a cég irányítását a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. állami vagyonfelügyelője vette át. "Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban" - hangsúlyozta az NFM.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. részére előírt hatósági és egyéb kötelezettségek végrehajtásának finanszírozására 1,5 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a költségvetésből a kormány, derül ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározatból.

A határozat az összegre vonatkozó elszámolási kötelezettség mellett a fel nem használt részre visszatérítési kötelezettséget ír elő. Az átcsoportosításért a nemzetgazdasági miniszter, az elszámolásért és a visszafizetési kötelezettségért a nemzeti fejlesztési miniszter felelős. Ez utóbbi határideje 2014. június 30. a határozat szerint.

Az átcsoportosítást a központi költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések terhére, a visszafizetést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet Magyar Bányászati és Földtani Hivatal cím javára kell teljesíteni.

A kormányrendelet emellett felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával gondoskodjon arról, hogy a Mal Zrt. részére előírt hatósági és egyéb kötelezettségek végrehajtásából eredő feladatok további támogatásához legfeljebb 2,7 milliárd forint az idei év második féléve során rendelkezésre álljon, az erre vonatkozó határidő 2013. július utolsó napja.

Mint ismert, idén elrendelték a Mal felszámolását. A vörösiszap-katasztrófában érintett céget korábban már stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánították, a vagyonkezelője az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft..