no

Rogán: Pont ez volt a cél

2013.04.23. 18:26 Módosítva: 2013.04.23. 18:38

A CBA-nak nincs kimutatása arról, hogy a kötelékükbe tartozó vállalkozások közül kik és hányan adtak be pályázatot dohánytrafikok üzemeltetésére – reagált a cég azután, hogy megírtuk: a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben CBA-közeli családok nyerték el.

„A franchise rendszerben működő CBA hálózatot több ezer kis- és közepes méretű vállalkozás alkotja. Mindezek gazdaságilag teljes mértékben egymástól függetlenül működnek. Kézenfekvő az, hogy a kötelékünkbe tartozó jó pár vállalkozás képviselője benyújtotta a dohánytermék értékesítés koncessziós jogának megszerzésére irányuló pályázatát, hiszen a dohánytermékek értékesítésével az üzleteink nagy része eddig is foglalkozott” – írta közleményében a cég.

Mint írták, a pályázat benyújtásáról a vállalkozások önállóan, saját hatáskörben döntöttek, ezzel kapcsolatban semmilyen bejelentési kötelezettsége sem volt franchise partnereiknek. „Mindebből fakadóan nincs kimutatásunk arról, hogy a kötelékünkbe tartozó vállalkozások közül kik és hányan adtak be ilyen pályázatot” – zárták közleményüket.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. hétfőn este hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. Összesen 3589-en adtak be pályázatot - sokan több trafik üzemeltetésére pályáztak -, így július 1-jén országosan 5415 dohánybolt nyílhat. Mint azt megírtuk, a trafiküzemeltetési jogokat sok esetben politika- és CBA-közeli családok nyerték el, a nagyvárosokban sok üzlet néhány vállalkozó kezében összpontosulhat. A kétezer lakos alatti kistelepüléseken a pályáztatást megismétlik, jelentkezők hiányában sokan dohánybolt nélkül maradhatnak. A nyertesek között sportolót, időjóst és megasztárost is találtunk.

Rogán: Pont ez volt a cél

"Szeretném felhívni az Index figyelmét arra, hogy a Csetényi Csaba - Krskó Tibor páros 16 éve üzemeltet trafikot a kerületben CigarTower néven. Sokkal hosszabb ideje csinálnak trafikot, mint hogy én ismertem volna őket. (16 éve én még szinte kollégista voltam) Ezen kívül egyetlen önálló ilyen üzlet van az V. kerületben, éppen az Index által említett Gallwitz bolt" - reagált korábbi cikkünkre Rogán Antal, az V. kerület polgármestere.

Rogán szerint ennek a pályázatnak éppen az volt a célja, hogy azok jussanak lehetőséghez, akik eddig is ezt csinálták. "Arra meg nyomatékosan felhívnám az Index figyelmét, hogy azért ne szerepeltesse cikkében azt az állítást, miszerint a Hamu és Gyémánt Kft. az önkormányzat 120 milliós tenderét nyerte meg nemrég, mert éppen a hírportál észrevételei alapján függesztettem fel a pályázati eljárást és nem írtam alá a szerződést a céggel! A fenti állítás tehát valótlanság."

Korábbi cikkünkben azt állítottuk, az V. kerületben a Cigar Tower tulajdonosaira, Csetényi Csabára és Krskó Tiborra köszöntött rá a szerencse, előbbi két, utóbbi öt trafik üzemeltetési jogát is elnyerte. Ráadásul Csetényi testvére, Zsuzsanna is nyert, ő két dohányboltot nyithat, így a Csetényi-Krskó páros üzemeltetheti majd a Rogán Antal vezette kerület trafikjainak többségét. Csetényi egyébként Rogán társasházi szomszédja, és Krskó Tiborral közösen annak a Hamu és Gyémánt Kft.-nek a tulajdonosa, amely nemrég az önkormányzat 120 milliós kommunikációs tenderét megnyerte.