Egy baki miatt zuhant ma a forint

2013.04.23. 19:41

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatot sürget a keddi kamatdöntést megelőző heves pénzpiaci mozgások miatt, amelyeket szerinte téves hírügynökségi hírek okoztak.

Az MNB kommunikációs osztálya keddi közleményében úgy fogalmazott: egy nagy hírügynökség "félrevezető információkat" hozott nyilvánosságra a kamatdöntéssel kapcsolatosan. A jegybank egyben szorgalmazta, hogy a hírügynökség tegye meg a megfelelő lépéseket, hogy a jövőben "ne történhessen hasonló jellegű félretájékoztatás".

A kamatdöntés előtt néhány perccel az euró forintárfolyama néhány másodpercre 300 forint közeléből 303 forint közelébe emelkedetett, majd 300 forintra esett vissza.

forint

A Bloomberg hírügynökség 13:54-kor tett ki egy olyan hírt, amely 1 százalékos magyar alapkamatról szólt, valójában azonban 4,75 százalékra vágta irányadó kamatát mai ülésén a monetáris tanács.

Kilenc hónapja megállás nélkül vágnak a kamaton, márciusban értük el az 5 százalékos rekordmélységet, most ennél is alacsonyabb az MNB kéthetes irányadó kamata. A kamatvágásról most először az új összetételű monetáris tanács döntött, hiszen a legutóbbi döntéskor még a testület tagja volt az MNB két korábbi elnöke, Karvalits Ferenc és Király Júlia is. Előbbinek lejárt a mandátuma, utóbbi még azelőtt lemondott.