Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Ezért robbantottak Bostonban?

2013.04.23. 21:55

A Bostoni Maraton ellen elkövetett robbantás 19 éves gyanúsítottja azt vallotta kihallgatóinak, hogy az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborúja vitte rá őt és bátyját a támadásra.

A The Washington Post című napilap azt írta, a kórházban ápolt Dzsohar Carnajev elismerte, hogy április 15-én ő volt az egyik, aki elhelyezte a robbanószerkezeteket a maratoni futás célvonala közelében. A lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy Dzsohar és bátyja, Tamerlan a jelek szerint nem egy külföldi terrorszervezet utasítására hajtották végre tettüket.

Az indítóokok közül Dzsohar Carnajev külön kiemelte az Egyesült Államok iraki háborúját, amely 2011 decemberében ért véget az utolsó amerikai alakulatok kivonásával, és Afganisztánt, ahol Barack Obama elnök 2014 végére akarja lezárni a hadműveleteket.

Dzsohar Carnajev néhány olyan információval szolgált a hatóságoknak, amely arra utal, hogy ő és bátyja önállóan cselekedtek anélkül, hogy tengerentúli iszlám szélsőségesek irányították volna őket. Az amerikai hatóságok még dolgoznak azon, hogy összerakják az idősebb Carnajev Oroszországban tett útjának részleteit, de egyelőre nem látnak olyan bizonyítékot, amely arra utalna, hogy ott kaptak volna olyan utasításokat, amelyek a bostoni merénylethez vezettek volna - mondta el a titkosszolgálatok egy tisztségviselője.

Erre utal az is - mondták el az illetékesek a The Washington Postnak -, hogy bár a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban az orosz hatóságok kérésére kihallgatta az idősebb Carnajevet, mivel orosz részről tartottak Tamerlan radikalizálódásától, az aggodalom aligha lehetett komoly, miután semmilyen jogi lépést nem tettek ellene. Carnajev 2011 végén utazott haza az Oroszországhoz tartozó Dagesztánba, ahol korábban élt, és 2012 júniusában hagyta el az országot, s ezalatt négyszer vonták megfigyelés alá.

Mint arról korábban írtunk, magyarázatot vár az FBI-tól az amerikai kongresszus arra, hogy miért nem sikerült még idejében megállítaniuk az idősebb bostoni merénylőt, Tamerlan Carnajevet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!