Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb mélyponton az alapkamat

2013.04.23. 14:02 Módosítva: 2013-04-23 14:09:25

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2013. április 23-án, 25 bázisponttal 4,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Kilenc hónapja megállás nélkül vágnak a kamaton, márciusban értük el az 5 százalékos rekordmélységet, most ennél is alacsonyabb az MNB kéthetes irányadó kamata.

  A kamatvágásról most először az új összetételű monetáris tanács döntött, hiszen a legutóbbi döntéskor még a testület tagja volt az MNB két korábbi elnöke, Karvalits Ferenc és Király Júlia is. Előbbinek lejárt a mandátuma, utóbbi még azelőtt lemondott.

  Egyetértésben?

  A tanács átalakulása miatt ez lehetett az első alkalom, amikor teljes egyetértéssel született meg a döntés. Sajtótájékoztató ezúttal sem lesz, az MNB azonban részletes közleményt publikál 15 órakor - közölte az Equilor.

  Bár most is akadtak olyan piaci szereplők, akik ennél nagyobb kamatvágást is elképzelhetőnek tartottak, de összességében a piaci konszenzussal megegyező döntés született. Az MNB ugyanis hazánkban még ismeretlen területen jár, így a rendszerváltás óta nem látott mélypontra eső márciusi inflációs adat (2,2 százalék) és a hónap során sokat javuló ország kockázati megítélés ellenére csak óvatos lépést tett.

  Belefért a vágás

  Helyükre egyelőre csak Gerhardt Ferenc került alelnöknek, a korábbi külső tanácstag egyébként óvatosnak tartotta az eddigi kamatcsökkentést, már-már gyávának is. Mindemellett úgy gondolja, hogy a szakma szabályai szerint konzervatív lépéseket fog tenni a monetáris politikai döntései során, és ezekkel igyekszik majd beindítani a hitelezést, és ezáltal segíteni a növekedést. Őhelyette az NGM-ből Pleschinger Gyula került a monetáris tanácsba külső tagként.

  A lazább monetáris politika irányába hat, hogy márciusban a vártnál jóval alacsonyabb, éves szinten 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Hozzá kell tenni, hogy az igazi, rövid távon  inflációcsökkentő lépés a rezsicsökkentés volt, év elején a várt 5 százalékos szint helyett emiatt 3 százalék alá csökkent az infláció. Ez, illetve a kedvező világgazdasági környezet miatt a forint viszonylagos stabilitása is hozzájárulhat a kamatcsökkentési ciklus folytatásához.

  A Cityben erre számítottak

  A JP Morgan közgazdászai 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a keddi MNB-ülésre. Ők úgy gondolják, hogy a magyar jegybank 4,00 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezt a szintet az idei harmadik negyedévben eléri.A cég korábbi várakozása az volt, hogy az MNB májusban, 4,50 százalékos kamatszinten leállítja az enyhítési ciklust.

  A JP Morgan szerint pusztán növekedési és inflációs szemszögből nézve az MNB-nek módja lenne 4,00 százalék alá vinni alapkamatát, de a jegybank nyilván el akarja kerülni a negatív reálkamat kialakulását. Ennek figyelembe vételével a ház londoni szakértői 3,00 százalékon látják az MNB-alapkamat legalsó lehetséges szintjét abban az esetben, ha középtávon is sikerül tartani az inflációs célt, ugyanakkor elég kockázatosnak ítélik meg az enyhítést, mert a sikere nagyban függ a továbbra is kedvező külső környezettől.

  A Goldman Sachs is 0,25 százalékpontos csökkentést várt. Hozzátették ugyanakkor, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a további kamatcsökkentések esélye, mivel a teljes kosárra számolt magyarországi inflációs ütem gyors csökkenése nyomán emelkedett a pozitív reálkamat. Ez azt jelenti, hogy az MNB fontolóra veheti az enyhítési ciklus folytatását a külső finanszírozási kilátások veszélyeztetése nélkül. Emellett szintén segít az EKB kamatcsökkentési fűződő várakozások, illetve a Japánból a világra zúduló hatalmas pénzmennyiség.