Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ők árulhatnak majd csak cigit

2013.04.23. 00:29

A szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, de csak júliustól kell majd a dohányzóknak megkeresni a hétezer nemzeti színekkel ellátott, „Nemzeti Dohánybolt” feliratú trafik közül a legközelebbit.

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázat kiírását és a beérkező pályázatok kezelését, valamint a koncessziós szerződések megkötését a miniszter a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közreműködésével bonyolítja le.

Screen shot 2012-12-27 at 3.31.17 PM.png

Február közepéig lehetett pályázni a 20 éves koncessziókra, a kormány most döntött, ezen a linken megnézheti, hogy melyik településen kik a szerencsés nyertesek. A dohányboltokból 2000 lakosonként lesz egy, ezekben a dohánytermékeken kívül legfeljebb a Szerencsejáték Zrt. egyes termékei lesznek kaphatók.

Ez azt jelenti, hogy az éves szinten mintegy 500 milliárd forintos magyar dohánypiacon a korábbi körülbelül 40-42 ezer bejáratott, üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel újonnan alakuló, üzleti múlttal nem feltétlenül rendelkező vállalkozás szolgálja majd ki a vevőket, amely a korábbinál kockázatosabb helyzetbe hozza a dohány-nagykereskedőket – emelte ki nemrég az Atradius Hitelbiztosító tanulmánya.

A listán több érdekesség is található, Újfehértón a hét engedélyen ketten osztoznak, Túrkevén ötből hármat, Turán négyből kettőt egy-egy pályázó nyert, azaz döntő befolyásuk lesz a települések dohányellátására. A nevekből úgy tűnik, hogy Esztergom nagy részében is egy család lesz a cigaretta ura, de Győrben vagy Miskolcon ránézésre egy pályázó átlagosan három-négy húsz éves engedélyt vitt. Ha lát még érdekességeket a listán, bátran írja meg gazdasag@mail.index.hu-ra!