Jolán
2 °C
4 °C

Így szakad be a forint egy elütéstől

2013.04.24. 15:58
Akár egyetlen elütés is elképesztő veszteségeket okozhat a tőzsdén. A kereskedők egész nap a hírügynökségek információin csüngenek, legtöbbször nincs idő az ellenőrzésre és a kételkedésre, ha jön a hír, már nyomják is az eladás vagy éppen a vétel gombot. Hétfőn a forint és a New York-i tőzsde is megszenvedte az álhíreket.

Kedd az álhírek napja volt. Először az MNB kamatdöntéssel kapcsolatban jött ki egy tévhír, miszerint a Monetáris Tanács 1 százalékosra vágta az alapkamatot, később feltörték az AP twitter csatornáját, amely kihatott a tőzsdei kereskedésre.

forintzuhanas

Hatalmas riadalmat okozott a piacokon, amikor a Bloomberg hírügynökség 13:54-kor - vagyis percekkel a döntés publikálása előtt - kitett egy hírt, miszerint a Magyar Nemzeti Bank egyszázalékosra vágta a jegybanki alapkamatot. Az euró forintárfolyama néhány másodpercre 300 forint közeléből egészen 303 forintos szintig emelkedett. A gyengülés oka a tévesnek bizonyult brutális alapkamat-csökkentésről szóló hír volt, hiszen az 1 százalékos kamat az alapkamat 4 százalékpontos csökkenését jelentett volna a korábbi 5 százalékos szintről, elszabadítva az inflációt, és összedöntve a forintárfolyamot.

Vizsgálatot sürgetnek

Aztán hamar kiderült, a monetáris tanács mindössze 4,75 százalékra csökkentette a kamatot. A Bloomberg híre csak elütés volt, hamar javították is a hibát, az árfolyam visszatért a 300 forint körüli szintre.

A kilengés ettől függetlenül sokaknak komoly károkat okozhatott, például azoknak, akik ijedtükben szabadulni kezdtek a forinttól. A Magyar Nemzeti Bank kedden bejelentette, vizsgálatot sürget a heves pénzpiaci mozgások miatt, szorgalmazta, hogy a hírügynökség tegye meg a megfelelő lépéseket, hogy a jövőben "ne történhessen hasonló jellegű félretájékoztatás".

"A piac Matolcsy miniszteri regnálása alapján félt attól, hogy az MNB új vezetése szokatlan lépéseket tesz majd. Bármennyire is valószínűtlennek tűnhetett az 1 százalékra csökkentett alapkamat, az előbbiek miatt teljesen kizárni sem lehetett, és annak, aki pozícióban ült, gyorsan kellett döntenie. Valószínűleg ezért lehetett hatása a hírnek, a devizakereskedők egy része – egymástól függetlenül, de hasonló motivációból egyszerre – gyorsan zárhatta napon belüli pozícióját" - magyarázta a piaci reakciókat Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője.

A monetáris tanács kilenc hónapja megállás nélkül vág a kamaton, a kamatvágásról pedig most először az új összetételű monetáris tanács döntött, hiszen a legutóbbi döntéskor még a testület tagja volt az MNB két korábbi alelnöke, Karvalits Ferenc és Király Júlia is. Előbbinek lejárt a mandátuma, utóbbi még azelőtt lemondott. A piac reakciója aligahanem bizalmatlanságot is jelez az MNB új vezetésével szemben.

Kondrát az Indexnek elmondta, a kereskedők közvetlenül is nézik a híreket, de napon belül főleg technikai alapon üzletelnek, ők döntenek a pozícióvállalásról és zárásról. "Egy váratlan, vagy a vártnál nagyobb kamatcsökkentés leértékelődést okozhat, így, aki erősödésre játszott, gyorsan zárt, ezzel hozzájárulva a gyengüléshez. A többiek már az árfolyammozgásra reagálnak" - mondta. Az automata kereskedési rendszerek jellemzően technikai elemzésen alapulnak, így azok ilyen álhírek esetén nem annyira kiváltják a mozgást, mint inkább felerősíthetik.

Az AP-t tényleg megtámadták

De jutott egy másik érdekes, piacmozgató esemény is keddre, kirobbantója szintén egy álhír volt. Szíriai terroristák feltörték az Associated Press hírügynökség Twitter-csatornáját, magyar idő szerint este, Amerikában késő délelőtt, vagyis az online hírfogyasztás szempontjából főműsoridőben.

Az AP a világ egyik legnagyobb hírügynökségének számít a brit Reuters és a francia AFP mellett, a híreit a világsajtóban gyakorlatilag készpénznek szokás venni. A feltört Twitter-csatornán az a szenzációs hír jelent meg, hogy két robbanás történt a Fehér Házban, és Obama elnök is megsérült a támadásban. A tőzsdék természtesen egyből reagáltak, pár percre a New York-i tőzsdeindex is megzuhant a hír hatására, aztán gyorsan visszatért a normál szintre, ahogy elült a kezdődő pánik.

Kondrát szerint a mozgást itt is inkább a hús-vér kereskedők indíthatták el, akik a szeptember 11-i helyzethez hasonló reakcióktól félhettek. "Kérdés persze, hogy akik meghekkelték a hírcsatornát, azok a várható reakciókra készülve nyitottak-e pozíciókat előre, de ezt a nyomozás derítheti majd ki."

A Reuters, a Bloomberg és a nagy hírügynökségek (mint az AP) az esetek elenyészően kis százalékát leszámítva megbízhatóak, így alapesetben a kereskedők elhiszik, amit e forrásokból olvasnak, látnak. Ha van is kétely bennük, sokkal nagyobb kockázatot vállalnak akkor, és nagyobbat bukhatnak azon személyesen, ha nem reagálnak a hírnek megfelelően.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?