Árpád
-2 °C
4 °C

Gőzerővel faragja le Matolcsy a kamatot

2013.04.24. 14:18

Valószínűleg 4 százalék alatti kamatszint eléréséig folytatja a kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank – jósolták az előző napi 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre londoni pénzügyi elemzők.

Daniel Hewitt, a Barclays főközgazdásza úgy érzi: jóllehet a jelenlegi monetáris tanács enyhítésre hajlamosabb alapállású, mint az előző volt, várhatóan mégis tartózkodik majd a pénzügypolitika gyors ütemű lazításától, igyekezve a piacok felidegesítése nélkül megteremteni hitelességét.

Hewitt előrejelzése szerint az infláció egyre meredekebb ívű lassulása közepette az MNB a gyorsabb kamatcsökkentés helyett a fokozatos, de hosszabban elnyúló enyhítési ciklust választja. Ennek alapján azt várják, hogy a magyar jegybank a 3,5 százalékos alapkamat eléréséig nem állítja le a monetáris enyhítést. A Barclays vezető londoni közgazdásza szerint ezután az MNB-nek érdemes lenne szünetet tartania, hogy felmérje a megfelezett alapkamat hatásait.

A szerdán közzétett elemzésben Hewitt kiemeli: a monetáris tanács az előző napi kamatdöntés utáni közleményében valószínűnek nevezi, hogy az infláció az idei év egészében 3 százalék alatt marad, az előző havi MNB-közlemény ugyanakkor ezt még csak „lehetségesnek” tartotta.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői a kamatdöntés utáni értékelésükben közölték: értelmezésük szerint ez a változás azt jelenti, hogy a monetáris tanács a kamatcsökkentések folytatásához már nem látja szükségesnek a piaci hangulat még további javulását, csak a status quo fennmaradását.

A londoni elemzői közösségben egyelőre nem konszenzusos előrejelzés a Barclays által szerdán jósolt 3,50 százalékos idei MNB-kamatmélypont, sőt a magyar jegybank kamatpályájának várható további irányával kapcsolatban sincs egyetértés a Cityben. Többségi az a prognózis, amely szerint az MNB 4,00 százalékig csökkenti tovább alapkamatát, de van olyan előrejelzés, amely szerint a monetáris tanács még egy kamatcsökkentést végrehajt, utána megáll, sőt egyes elemzői vélemények szerint a kockázati környezet esetleges romlása később akár kamatemelést is szükségessé tehet a forint védelmében.

f

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?