Gőzerővel faragja le Matolcsy a kamatot

2013.04.24. 14:18

Valószínűleg 4 százalék alatti kamatszint eléréséig folytatja a kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank – jósolták az előző napi 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre londoni pénzügyi elemzők.

Daniel Hewitt, a Barclays főközgazdásza úgy érzi: jóllehet a jelenlegi monetáris tanács enyhítésre hajlamosabb alapállású, mint az előző volt, várhatóan mégis tartózkodik majd a pénzügypolitika gyors ütemű lazításától, igyekezve a piacok felidegesítése nélkül megteremteni hitelességét.

Hewitt előrejelzése szerint az infláció egyre meredekebb ívű lassulása közepette az MNB a gyorsabb kamatcsökkentés helyett a fokozatos, de hosszabban elnyúló enyhítési ciklust választja. Ennek alapján azt várják, hogy a magyar jegybank a 3,5 százalékos alapkamat eléréséig nem állítja le a monetáris enyhítést. A Barclays vezető londoni közgazdásza szerint ezután az MNB-nek érdemes lenne szünetet tartania, hogy felmérje a megfelezett alapkamat hatásait.

A szerdán közzétett elemzésben Hewitt kiemeli: a monetáris tanács az előző napi kamatdöntés utáni közleményében valószínűnek nevezi, hogy az infláció az idei év egészében 3 százalék alatt marad, az előző havi MNB-közlemény ugyanakkor ezt még csak „lehetségesnek” tartotta.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői a kamatdöntés utáni értékelésükben közölték: értelmezésük szerint ez a változás azt jelenti, hogy a monetáris tanács a kamatcsökkentések folytatásához már nem látja szükségesnek a piaci hangulat még további javulását, csak a status quo fennmaradását.

A londoni elemzői közösségben egyelőre nem konszenzusos előrejelzés a Barclays által szerdán jósolt 3,50 százalékos idei MNB-kamatmélypont, sőt a magyar jegybank kamatpályájának várható további irányával kapcsolatban sincs egyetértés a Cityben. Többségi az a prognózis, amely szerint az MNB 4,00 százalékig csökkenti tovább alapkamatát, de van olyan előrejelzés, amely szerint a monetáris tanács még egy kamatcsökkentést végrehajt, utána megáll, sőt egyes elemzői vélemények szerint a kockázati környezet esetleges romlása később akár kamatemelést is szükségessé tehet a forint védelmében.

f