Matolcsy György megírt 112 ezer levelet

2013.04.24. 10:31 Módosítva: 2013.04.24. 10:40

Április végéig több mint 112 ezer középiskolás kapja meg a Magyar Nemzeti Banktól A pénz beszél! – Te érted? című tájékoztató füzetét, amely „meghatározó szerepet tölt be a fiatal nemzedék pénzügyi kultúrájának fejlesztésében” – közölte a jegyban szerdán.

A közlemény felidézi: az MNB-nek egyik fontos és törvényben is rögzített feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatása, amihez fontos, hogy a fiatalok is megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek az alapvető pénzügyi, gazdasági fogalmakról. „Ezzel biztosítható, hogy hitelei, megtakarításai megfeleljenek életvitelének, anyagi helyzetének” – olvasható a közleményben.

A kiadványt az MNB idén a Diákhitel Központ, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének támogatásával készítette el, azt az ország valamennyi, mintegy 1200 középfokú iskolájába, ahol azokat a 11. évfolyamos nappali tagozatos diákoknak osztják majd szét.

A füzet közérthető formában tájékoztatja a fiatalokat azokról a legfontosabb pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel már 17-18 éves korban találkozhatnak. A jegybank szerint a „színes, diákok nyelvezetén íródott tájékoztató többek között olyan alapfogalmakat igyekszik tisztázni, mint hogy mi a bankszámla, mit kell tudni a biztonságos bankkártyahasználatról, mire használható a diákhitel, milyen megtakarítási formák léteznek, miért fontos az árstabilitás”.

A kiadvány egyébként a jegybank honlapjáról is letölthető, ezen az oldalon található, legfelül egy pdf-fájlban, ebben található.