Judit
3 °C
7 °C

Mindenkinek magyar Mercedes kell

2013.04.24. 13:52

Eredményesnek értékeli a kecskeméti Mercedes-Benz gyár első évét Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A cég a szerdai közleményében hangsúlyozta: alig négy évvel a telephely kiválasztását követően 2012 márciusában indult meg a termelés a kecskeméti gyárban, ahol a legmodernebb környezetbarát technológiával, teljesítve a termelési célt, az elmúlt évben 40 ezer autót gyártottak, jelentősen hozzájárulva a B osztály addigi legjobb évéhez az értékesítésben.

Kecskeméten 2013. január 25-e óta gyártják a Mercedes-Benz CLA személyautóit, amelyek kizárólag Magyarországon készülnek. A kapacitásnövekedésnek és a CLA-gyártásnak köszönhetően jelenleg több mint háromezer magyar dolgozója van a gyárnak, de még vannak nyitott pozíciók, amelyekre a kecskeméti régióból toboroznak munkaerőt.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: a Mercedes-Benz új kompaktautó-generációja olyan sikeres a vevők körében, hogy a kecskeméti gyár tele van megrendelésekkel.

Azért, hogy a nagy keresletet ki tudják elégíteni, nemzetközi példára már tavaly bevezették a munkaidőkeretet, majd az elszámolási időszakot, ami nagymértékben hozzájárul a gyár rugalmasságához. A munkaidő-rugalmasságra azért van szükség, hogy a gyár azonnal reagálni tudjon a globális autópiacon előforduló keresletingadozásokra.

Az elszámolási időszak központi eleme egy munkaidőszámla, amelyen a dolgozók plusz és mínusz órái gyűlnek. Amikor több autót kell gyártani, a többletórák felhalmozódnak a számlán, amikor kevesebbet, a számlán felgyűlt többletből levonható a kiesett munkaóra. Ennek legfontosabb előnye a dolgozók számára, hogy azokban a hónapokban is megkapják az alapfizetésüket, amelyekben kevesebbet dolgoztak.

A stuttgarti székhelyű konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára mintegy 800 millió eurós beruházással a tervezett időben elkészült, az ország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további tízezer munkahelyet teremt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?