Nagy pofont kapott az állam az agyonreklámozott eurókötvénnyel

2013.04.24. 11:32

Hatalmas mértékben csökkent a múlt év végén bevezetett, lakosságinak szánt eurós állampapír, a P€MÁK (Prémium Euró Magyar Államkötvény) befektetőknél lévő mennyisége. Az eurókötvényből az első három hónapban több mint 1,4 milliárd eurónyit tudott eladni a magyar állam, ennek túlnyomó részét – majdnem nyolcvan százalékát – hazai vállalati befektetők vették meg (a gyanú szerint a Mol lehetett az egyik nagy vevő), és húsz százalék alatt volt a lakossági vásárlók aránya (a maradék néhány százalékot külföldi befektetők vásárolták).

Márciusban az Államadósság Kezelő Központ közleménye szerint „veszített kezdeti lendületéből” a P€MÁK értékesítése. Ami a gyakorlatban annyit tett ki, hogy mindössze 25,8 millió eurónyit vettek meg a befektetők, ugyanakkor 472,3 millió eurónyit – tehát az első három hónapban eladott érték nagyjából egyharmadát – vissza kellett vásárolnia az államnak. A visszaváltások után, az új értékesítésekkel együtt 977,7 millió euró értékű most a P€MÁK-állomány.

Az ÁKK közölte: kiemelt célja volt a P€MÁK-kal, hogy „olyan forgalmazási rendszert alakítson ki, amely megfelelő likviditást biztosít az érintett állampapír számára”. Ezért egyfelől a Magyar Államkincstárban folyamatosan visszaváltási árfolyamot jegyez az adósságkezelő, a többi forgalmazó számára pedig visszavásárlási árjegyzési kötelezettséget írt elő. „Amint a márciusi forgalmazási helyzet is alátámasztja, ez a rendszer másodpiaci árjegyzés nélkül is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy szükség esetén a futamidő lejárta előtt is pénzükhöz juthassanak” – jegyzi meg az adósságkezelő.

A hatalmas intenzitású múlt havi visszaváltások hozzájárulhattak ahhoz, hogy bár a központi költségvetés adóssága márciusban újabb történelmi csúcsra nőtt, ezen belül a devizás adósság enyhén csökkent az előző hónaphoz képest. A központi költségvetés devizaalapú adóssága 8967,8 milliárd forint volt március végén, nagyjából 70 milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban.