Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Százmilliárdokat hoz az államnak a feltartott áfa

2013.04.24. 07:51

Márciusban több mint százmilliárd forintot hozott a költségvetésnek az a tavalyi módosítás, amely meghosszabbította az áfa kiutalásának határidejét, a teljes összeg pedig több száz milliárd forint lehet az egész évre - írja a Napi Gazdaság. A korábbi 45 helyett az idén már 75 napos határidőre fizet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez természetesen csak annyit jelent a költségvetési bevételek szempontjából, hogy jóval nagyobb pufferrel gazdálkodhat az állam, vagyis ez egy egyszeri tételként jelenik meg.

A költségvetés szempontjából a 75 napos határidő ugyanakkor más előnyökkel is jár egy egyszeri többletbevétel mellett, a hatóságok ugyanis ennyivel több időt kapnak arra, hogy kiutalás előtti vizsgálatokat végezzenek. Ez azért különösen fontos, mert ha jogosulatlanul megy ki jelentősebb összeg egy vállalkozásnak, az esetek többségében azt már nem lehet visszaszedni - írja a lap.

A társaságoknak ugyanakkor nagy gondot jelent ez a likviditási rés. A 45 napos várakozás sem volt könnyű, hiszen 27 százalékos áfakintlevőséget csak a legerősebb pénzügyi helyzetű cégek tudnak könnyedén kezelni. A 75 nappal nagyon messze kerül a kifizetés lehetősége, s akkor még szóba sem került az, hogy a hatóság egy ellenőrzés megindítása után akár meg is hosszabbíthatja ezt a határidőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!