Bankváltásra biztat a PSZÁF

2013.04.25. 14:43 Módosítva: 2013.04.25. 15:11
A PSZÁF fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot dolgozott ki, hogy segítse a bankváltást. A hatóság a bankszámlákat kínáló intézményeknek vezetői körlevélben határozta meg a téma kapcsán elvárt jó gyakorlatokat, a fogyasztóknak pedig ügyfél-tájékoztatót készített.

A bankszámlák és a kapcsolódó szolgáltatások drágulása miatt felértékelődött a bankváltás jelentősége. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tapasztalatai szerint kevesen váltanak bankot.

Az ezzel kapcsolatos eljárásra ma nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egy ajánlása foglalja össze. A PSZÁF megállapította: a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben nem jó.

Egyszerű nyelven

A PSZÁF most közzétett vezetői körlevelében fogalmazta meg azt az elvárást, hogy az intézmények készítsenek egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthető, átlátható, egyszerű nyelven összefoglaló dokumentumot, amelyben a bankváltással összefüggő tudnivalókat mutatják be a fogyasztóknak.

Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra: a bankváltáskor a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani. A körlevél melléklete mintát mutat be a tudnivalók összefoglalására.

A felügyeleti körlevél felszólítja a pénzügyi intézményeket arra is: tegyék könnyen elérhetővé az ügyfelek számára a PSZÁF honlapján elérhető internetes Bankszámlaválasztó programot és az egyéb felügyeleti tájékoztatókat is. A körlevél kiemeli, hogy a bankszövetségi ajánláshoz csatlakozott intézmények esetében az ajánlás nem teljesítése tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

Kisfilm is készült

A PSZÁF honlapján, valamint 100 ezer példányban a pénzügyi intézményekhez és a fogyasztókhoz eljuttatandó papír alapú kiadványban és kisfilmben foglalta össze az egyszerűsített (egyablakos) bankváltás lépéseit, és hasznos tanácsokkal segíti a fogyasztókat a tudatos döntésben. A megfelelő bankszámla(csomag) kiválasztását támogatja aPSZÁF Bankszámlaválasztó programja is, amelyben összehasonlíthatóak a lakossági bankszámlák és egyéb, ezekhez kapcsolódó szolgáltatások kondíciói. Az ügyfél egyedi bankszámla-használati szokásai alapján az alkalmazás a számlaforgalom becsült havi költségeit is kiszámítja.