Árpád
-2 °C
3 °C

Bankváltásra biztat a PSZÁF

2013.04.25. 14:43 Módosítva: 2013-04-25 15:11:07
A PSZÁF fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot dolgozott ki, hogy segítse a bankváltást. A hatóság a bankszámlákat kínáló intézményeknek vezetői körlevélben határozta meg a téma kapcsán elvárt jó gyakorlatokat, a fogyasztóknak pedig ügyfél-tájékoztatót készített.

A bankszámlák és a kapcsolódó szolgáltatások drágulása miatt felértékelődött a bankváltás jelentősége. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tapasztalatai szerint kevesen váltanak bankot.

Az ezzel kapcsolatos eljárásra ma nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egy ajánlása foglalja össze. A PSZÁF megállapította: a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben nem jó.

Egyszerű nyelven

A PSZÁF most közzétett vezetői körlevelében fogalmazta meg azt az elvárást, hogy az intézmények készítsenek egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthető, átlátható, egyszerű nyelven összefoglaló dokumentumot, amelyben a bankváltással összefüggő tudnivalókat mutatják be a fogyasztóknak.

Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra: a bankváltáskor a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani. A körlevél melléklete mintát mutat be a tudnivalók összefoglalására.

A felügyeleti körlevél felszólítja a pénzügyi intézményeket arra is: tegyék könnyen elérhetővé az ügyfelek számára a PSZÁF honlapján elérhető internetes Bankszámlaválasztó programot és az egyéb felügyeleti tájékoztatókat is. A körlevél kiemeli, hogy a bankszövetségi ajánláshoz csatlakozott intézmények esetében az ajánlás nem teljesítése tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

Kisfilm is készült

A PSZÁF honlapján, valamint 100 ezer példányban a pénzügyi intézményekhez és a fogyasztókhoz eljuttatandó papír alapú kiadványban és kisfilmben foglalta össze az egyszerűsített (egyablakos) bankváltás lépéseit, és hasznos tanácsokkal segíti a fogyasztókat a tudatos döntésben. A megfelelő bankszámla(csomag) kiválasztását támogatja aPSZÁF Bankszámlaválasztó programja is, amelyben összehasonlíthatóak a lakossági bankszámlák és egyéb, ezekhez kapcsolódó szolgáltatások kondíciói. Az ügyfél egyedi bankszámla-használati szokásai alapján az alkalmazás a számlaforgalom becsült havi költségeit is kiszámítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Több mint százezer eladó lakás az ország első számú térképes ingatlanportálján.
  • Próbálja ki bankszámla kalkulátorunkat és találja meg az Ön számára legkedvezőbbet!
  • Rengeteg szép ingatlan az ország első számú térképes ingatlanportálján.