Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csodájára jártak az online pénztárgépnek

2013.04.25. 15:02
Benyújtotta az online kassza forgalmazási engedély iránti kérelmet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) a magyar Laurel Számítástechnikai Kft. A mai siófoki kereskedelmi konferencián láthatták a NAV illetékesei, szakemberek és üzleti vezetők, hogyan működik az adóhivatalhoz bekötött új pénztárgép.

A piac résztvevői több hónapja vártak a hírekre, hogy készül-e határidőn belül működőképes online kassza megoldás. A Laurel Cégcsoport arról tájékoztatott, hogy benyújtották az MKEH-hoz az előírásokat teljesíteni képes két új kasszatípus engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációkat. Ez az első rendszer, amely valóban képes megfelelni a NAV követelményeinek és fizikai valójában tesztelheti a hatóság.

Tisztán magyar

A rendszer lelke az Adóügyi Ellenőrző Egység, amely kizárólagos magyar fejlesztés – közölte Bessenyei István, a Laurel tulajdonos-ügyvezetője. A benyújtott tervekben kétféle Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) szerepel. Az egyiket a BBox Informatikával közösen dolgozták ki. Hódosi Norbert, a BBox ügyvezetője elmondta, ez a megoldás az újonnan telepített pc-alapú kasszákhoz alkalmazható majd. Az AEE egységet beépítik a pénztárgéphez tartozó adóügyi nyomtatóba, így kívülről nem is látható.

A másik AEE-t a Sagemcom Magyarország Kft. valósította meg, a Laurel pedig illesztette hozzá kasszaszoftverét. A Sagemcom által gyártott AEE a meglévő kasszák és a kiskasszák esetén jelent megoldást.

A rendeletben előírt mobil adatátvitelt, a hozzá szükséges SIM chipeket mindkét AEE-gyártó esetében a Mobil Adat Kft. nyújtja.

Eljátszották a vásárlást

Az új kasszarendszer működését a siófoki Kereskedelmi Konferencián mutatták be több mint 200 hazai üzleti vezetőnek, köztük a Coop, CBA, Auchan, Spar, OMV, Tesco, stb. képviselőinek.

A fejlesztők korábban is tesztelték már az AEE működését, de most jutott olyan stádiumba a munka, hogy fizikailag összeépíthették a pénztárgéppel és végrehajthatták a szoftvermódosításokat. A konferencián szimuláltak egy vásárlást, és a NAV szakértői és a résztvevők láthatták, hogy a tétel átjut a távoli szerverre és ott megjelenik a NAV előírásainak megfelelő tartalom.

A társaságok vezetői úgy nyilatkoztak, amennyiben a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV bekötésre alkalmas eszközök gyártását.

Neve is van, Laura

A létrehozott online kassza rendszerek a Laurel cég saját Laura nevű kasszaszoftverét használják, amelyet szintén továbbfejlesztettek az új törvényi elvárásoknak megfelelően. Miután a szoftver együttműködik a világ négy legnagyobb gyártójának pénztárgépeivel (IBM, NCR, Fujitsu, Wincor), a magyar pc-kasszás felhasználóknak megoldást jelenthet a most bemutatott hazai rendszer. Ugyanakkor a fejlesztő cégcsoport vezetője leszögezte, a meglévő ügyfeleik zökkenőmentes átállása mellett azoknak a kereskedelmi egységeknek is megoldást tudnak majd nyújtani, amelyeknek a meglévő forgalmazója esetleg nem tud határidőre megfelelő rendszert kínálni.

Bessenyei István kiemelte, az új online kassza esetében a pénztárosok számára alig lesz észrevehető a változás, ugyanazt a munkakörnyezetet találják majd az online átállás után is, mint azelőtt. Oktatásra, képzésre a bolti informatikai rendszerek üzemeltetőinek lesz szükségük. Nekik meg kell tanulniuk, milyen az AEE egység helyes működése, mik a hibaüzenetek és hogyan kell elhárítani a problémákat.

Rögös úton

Matolcsy György, akkori nemzetgazdasági miniszter tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány attól, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetési bevétellel és 17 milliárd forint kiadással kalkulált.

A kormány célja az online kassza rendszer bevezetésével a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása, ami a költségvetés bevételeit növeli. A szigorítás támogatja a tisztességes vállalkozókat, akik eddig versenyhátrányban voltak azokkal szemben, akik adójuk eltitkolásával jutottak kedvező pozícióba.

Eredetileg 2013. április 1. volt a bevezetés céldátuma, ez módosult a jelenleg is érvényes május 1-i határidőre, de a NAV június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák viszont, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, akár 2013 végéig is működhetnek.

Az ár még kérdéses

A NAV közzétette honlapján a kasszák típusát, amelyeket mindenképp le kell cserélni, és azokét is, amelyek átalakítással tovább működhetnek. Becslések szerint 200-250 ezer pénztárgépet érint a rendelet.

Az új kasszák áráról egyelőre csak becslések láttak napvilágot. A szaktárca szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint azonban legalább 120-140 ezer forint lesz. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét, de csak abban az esetben, ha a kereskedő éves árbevétele 500 millió forint alatt marad, és nincs adótartozása. Egy cég, vagy kereskedő legfeljebb öt kassza után igényelhet támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?