Nem ért célt a chipsadó

2013.04.25. 16:25 Módosítva: 2013.04.25. 16:25

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint nem változott érdemben a magyar lakosság só- és cukorfogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására, míg az érintett ágazatok vesztesége jelentősen emelkedett.

Az ÉFOSZ azt állítja, hogy "az élelmiszereket sújtó különadó hatására" a költségvetés áfa-, nyereség- és iparűzési adóbevétele jelentősen csökkent, a feketegazdaság megerősödött, míg az adó beszedésének költségei az államkasszát terhelték.

Az intézkedés miatt több milliárd forint értékű tervezett beruházás hiúsult meg az ágazatban, az európai uniós támogatásokat visszamondták, megszűnt mintegy 1000 munkahely, különösen a hazai kis- és középvállalatoknál. A különadó ráadásul igazságtalan, hiszen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, ezért élelmiszerekre a jövedelmük arányában többet fordító társadalmi rétegeket fokozottabban sújtja - vélekedik a szövetség.

Az ÉFOSZ megjegyezte: ezt látta be a dán kormány is, amely a napokban - a cukor- és a zsíradó eltörlése után - a cukrozott üdítőitalok adóját is eltörölte, miután észlelte, hogy nemzetgazdaságilag az élelmiszerek adóztatása kizárólag károkat okoz, a lakosság egészségi állapota pedig ezektől az intézkedésektől nem javul.

Egyes termékek fogyasztásának visszaesése önmagában nem bizonyítja, hogy a fogyasztók egészségesebben étkeznek, valamint, hogy a cukor- és sófogyasztásuk csökkent volna. Kiskereskedelmi forgalmi adatok azt bizonyítják, hogy a lakosság só- és cukorfogyasztása érdemben nem változott az adó hatására - emelte ki az ÉFOSZ.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján, az érintett ágazatok mérleg szerinti eredményének összesítésével megállapítható, hogy a már 2010-ben is meglévő veszteség 2011-re a nyolcszorosára nőtt - emelte ki az ÉFOSZ.